Суспільне мовлення

У Львові військовослужбовці писали Радіодиктант національної єдності

У Львові до написання Радіодиктанту національної єдності приєдналися військовослужбовці. Диктант писали представники першої окремої бригади імені князя Лева Держспецтрансслужби та Західного регіонального управління Держприкордонслужби.

Військовослужбовці першої окремої бригади імені князя Лева державної спеціальної транспортної служби готувалися до написання диктанту національної єдності, слухаючи ефір Суспільного на хвилях Українського радіо.

Хлопці та дівчата представляють різні відділи, завданням їхньої бригади є оборона певних об’єктів, відновлення мостів та залізничних шляхів. Ті, хто зміг залишити справи на кілька хвилин, долучились до спільного написання диктанту.

Анастасія Коротіна писала Радіодиктант-2023. Фото: Суспільне Львів

“Ми раді, що ми будемо писати в таких умовах, тому що дивлячись на досвід минулого року, ми знаємо, що хлопці знайшли таку можливість, щоб писати диктант і в окопах, писати диктант навіть під обстрілами, тобто це не просто Всеукраїнський диктант. Для нас він дуже важливий, тому що українська мова має значення, як ми бачимо”, — каже офіцерка 1-ї окремої бригади ім. князя Лева Держприкордонслужби Анастасія Коротіна.

Авторкою радіодиктанту у 2023 році стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Назва тексту — “Дороги України”. Читав текст Актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі “Довбуш”.

До написання диктанту долучилися прикордонники. Частина військовослужбовців та працівників Західного регіонального управління Держприкордонслужби писали диктант у спільній залі, частина — на своїх робочих місцях.

"Пишемо в цих умовах, а хлопці писали в окопах": у Львові військовослужбовці писали Радіодиктант національної єдності

Військовослужбовці у Львові пишуть Радіодиктант національної єдності. Фото: Суспільне Львів

“Зараз всі пишуть на комп’ютері, друкуючи, в кращому випадку, виправляють помилки на друкованому тексті, то досить так важко було, трошки рука відвикла”, — говорить працівник Західного регіонального управління Держприкордонслужби Павло Сидорчук.

Писав диктант і прикордонник Володимир Малий:

“Текст диктанту був побудований таким чином, що ти ніби переймаєшся цими словами, ти його пишеш, рука не зупиняється, думки про текст і тому проблем не виникало”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Текст радіодиктанту оприлюднять після того, як його учасники надішлють свої роботи на перевірку. Їх можна надіслати поштою або на e-mail не пізніше 29 жовтня. Цьогоріч вперше спільний диктант писали раніше. У липні Президент України підписав указ про зміну дати святкування Дня української писемності та мови — з 9 листопада на 27 жовтня.


Джерело: Суспільне мовлення України