Суспільне мовлення

Львівська область перша за кількістю релокованого бізнесу в Україні: що відомо

Львівська область стала першою в Україні за релокацією бізнесу. У регіон повністю переїхало 199 компаній з областей, де були або ж досі ведуться бойові дії.

Такі дані опублікували на ресурсі Опендатабот. Суспільне дізналося звідки найчастіше релокували бізнес на Львівщину та як це вплинуло на економіку області.

Змінювалися клієнти. Історія підприємства з Харкова

Від минулого року у Львові працює компанія з Харкова, що постачає обладнання до лабораторій. Це — ваги, вимірювальні прилади та спецодяг. Представниця компанії Юлія Уварова каже, що після релокації вдалося повністю відновити роботу.

“У 2022 році ми переїхали з Харкова до Львова. І зараз, крім того, що ми продаємо та консультуємо, ми зробили повний цикл нашого сервісу. Ще в нас є майстри, котрі ремонтують, калібрують та налагоджують лабораторне устаткування”, — розповідає представниця компанії Юлія Уварова.

Релоковане підприємство з Харкова. Фото: Суспільне Львів

За словами Юлії Уварової, це вже третій їхній переїзд: у 2014 році довелося виїжджати з Донецька до Бердянська. Потім — до Харкова. І торік — до Львова.

“У нас клієнти змінювалися в залежності від нашої географії пересування. Спочатку — то східний регіон — це були вугільні та металургійні підприємства. У Харкові — наукові інститути, харчові підприємства. Зараз, коли ми переїхали на захід, це такі підприємства, котрі переробляють деревину”, — розповідає представниця компанії Юлія Уварова.

Найчастіше релокувалися зі Сходу та Київщини

Від початку повномасштабного вторгнення у Львівську область почали переїжджати підприємці з різних регіонів. До прикладу, у Львові відновила виробництво Рубіжанська панчішна мануфактура з Луганщини. Ще одне підприємство з Мелітополя запустило на Львівщині випуск броньованих автомобілів. Обидві компанії не мали змоги вивезти обладнання з-під обстрілів, тож налагоджували виробництво спочатку.

Ще декілька підприємців, які виїхали з Краматорська, Покровська, Маріуполя та інших міст, об’єдналися в єдиний концерн. Разом шиють військову форму та взуття для бійців.

Загалом на Львівщину переїхало 230 підприємств з різних регіонів. Наразі остаточно залишилися 199 компаній, каже тимчасовий виконувач обов’язків директора обласного Департаменту економічної політики Орест Гринів.

Львівська область перша за кількістю релокованого бізнесу в Україні: що відомо

Одне з релокованих підприємств. Фото: Суспільне Львів, архів січень 2023 рік

“Найбільша кількість підприємств є з Донецької, Харківської і Київської областей. Якщо дивитися по галузях, то це — машинобудування, легка промисловість, металообробка і харчова промисловість. Ці підприємства отримали компенсацію за перевезення виробничого обладнання до нас в область або отримали можливість безкоштовно перевезти за допомогою “Укрзалізниці” і “Укрпошти”, — каже т.в.о. директора обласного Департаменту економічної політики Орест Гринів.

Релокація — перевага для області — економіст

Для регіону релокація бізнесу з інших областей є, скоріше, перевагою, говорить доктор економічних наук, професор “Львівської політехніки” Ростислав Слав’юк.

“Тут мова не йде про конкуренцію, тут скоріше доповнення. Доповнення тих секторів, які в нас не розвивалися. Ну, наприклад, машинобудування. У нас воно було трошки в занепаді. Вони оживляють якісь об’єкти. Наприклад, були об’єкти нерухомості — промислової чи комерційної, яка не використовувалася. І вони починають її використовувати”, — говорить доктор економічних наук Ростислав Слав’юк.

За словами Ростислава Слав’юка, релоковані підприємства вже сплатили по декілька мільйонів гривень податків до бюджету.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України