Суспільне мовлення

Перейменування Червонограда на Львівщині: мешканцям пропонують 14 варіантів на вибір

Від завтра, 25 жовтня, до 2 листопада мешканці Червонограда зможуть проголосувати за один із чотирнадцяти варіантів для перейменування міста.

Як розповіла Суспільному начальниця відділу цифрової трансформації, інформаційної політики та прозорості Червоноградської міської ради Наталія Глаговська, з 2 до 12 жовтня мешканці міста висловлювали свої побажання щодо нової назви міста.

“Пропозиції збирали двома шляхами. Перший – на електронній платформі, а другий – консультації з громадськістю, які відбулися 8 жовтня в Народному Домі”, — каже жінка.

За її словами, до голосування мешканцям міста запропонують усі прийнятні назви, які прозвучали під час попередніх консультацій.

“Ми взяли всі-всі пропозиції. Окрім якихось образливих або ж зовсім не зрозумілих. Так була пропозиція перейменувати на Торонто. Ми її не додавали до списку. А ось пропозиція “Червень” прийшла через електронну платформу з обґрунтуванням, що тут колись були Червенські городи”, — пояснює Наталія Глаговська.

Водночас, каже начальниця відділу цифрової трансформації, більшість присутніх під час консультацій 8 жовтня були проти перейменування. Для них у бюлетені створять відповідну графу.

Іншим пропонують обирати серед таких назв: Бобинськ, Буг, Бужани, Бужанськ, Клюсів, Кристинопіль, Новий Двір, Сагайдачний, Українослав, Христинопіль, Червень, Шептицький та Шевченко. Також у переліку опинилась і стара назва — Червоноград.

Наталія Глаговська зазначила, що у міськраді очікують, що участь у голосуванні за перейменування візьмуть не менше ніж 10 тисяч мешканців. Але спрогнозувати активність наразі неможливо.

“Наші військовослужбовці, які зараз перебувають на війні, також зможуть взяти участь у голосуванні, використовуючи свій ID-банкінг”, — каже Наталія Глаговська.

Мешканці міста, які не користуються новітніми технологіями, матимуть можливість висловити свою думку в чотирьох міських бібліотеках. Там їм допоможуть проголосувати на онлайн-платформі.

Після того, як голосування завершиться, результати розглянуть депутати Червоноградської міської ради і вирішуватимуть, що робити далі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Якщо громада не визначиться з назвою, то Верховна Рада перейменує місто згідно з рекомендаціями Інституту національної пам’яті. А Інститут рекомендує повернути історичну назву — Кристинопіль”, — додає Наталія Глаговська.


Джерело: Суспільне мовлення України