Суспільне мовлення

У театрі Заньковецької презентують прем’єру на новій сцені “Стрих”

У театрі імені Марії Заньковецької у Львові презентують прем’єру на новій сцені “Стрих”. Актори тепер виступатимуть на горищі театру.

За словами режисера Ігоря Білиця, репертуар там відрізнятиметься від класики, яку зазвичай можна побачити на великій сцені.

Сцена “Стрих” розміщена у мансардному приміщенні над головним входом та фоє театру. Першою там презентують виставу “Доця”. Основою для неї став роман сучасної української письменниці Тамари Горіха Зерня. Головна героїня розповідає про початок анексії Донецька Росією.

“Кожна людина — це доця. Тільки доці ще важче через те, що вона, живучи в Донецьку, зустріла ці події довкола себе та мала меншість однодумців, ніж ми тут, у Львові чи в Києві. Коли в Київ з’їхалося багато людей і це велике коло однодумців, яке допомагає, дає сили, підтримку”, — розповідає акторка Олександра Люта.

Підготовка прем’єри відбувалась паралельно із підготовкою нової сцени на горищі театру. Простір універсальний, пофарбований у чорний колір. Режисер Ігор Білиць розповів, що кілька разів змінювали плани щодо розміщення імпровізованої сцени, також використовують проєктування зображень на стіни. Різнитиметься і репертуар порівняно з тим, що показують на великій сцені театру.

“Ми починаємо з “Доці” — рокерської вистави, далі ми будемо працювати на “Я, “Побєда” і Берлін”. Ще не можу всі карти відкрити, ще не зі всіма є домовленості, але тут будуть дуже класні вистави. Для тих, хто зможе долізти до шостого поверху, і кайфонути разом з нами, це буде простір експерименту і драйву”, — каже режисер Ігор Білиць.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Прем’єрні покази заплановані 21, 22, та 28 жовтня.


Джерело: Суспільне мовлення України