Суспільне мовлення

Станіслав Горуна вперше за 11 років пропустить особистий турнір на ЧС з карате. Його замінить чемпіон Європи Заплітний

22-річний каратист уперше в кар’єрі виступить на дорослому чемпіонаті світу.

Збірна України з карате візьме участь у прийдешньому чемпіонаті світу, який відбудеться у Будапешті. На прийдешній світовій першості змагатимуться 22 українських атлети у 15 категоріях.

Склад збірної України з карате є найсильнішим, до нього увійшли всі лідери. Утім, в одній з ваговій категорії (до 75 кг) відбулася зміна: Станіслава Горуну, який потрапив до заявки на командне куміте, в особистому турнірі замінить 22-річний Андрій Заплітний.

Горуна виступав в особистому турнірі на чемпіонатах світу, починаючи з 2012 року, у 2014-му став першим каратистом в історії країни, що виборов медаль на цьому рівні. Однак тепер вирішив зосередитися лише на командних виступах через готовність у майбутньому закінчити кар’єру.

“Моє особисте рішення, оскільки немає можливості повноцінно тренуватися і готуватися до таких турнірів. Було вирішено передати естафету молодому поколінню, яке таку можливість має”, – розповідав Горуна в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

Для Андрія Заплітного ЧС-2023 стане вже третім великим змаганням, на якому він виступить замість Горуни в особистому турнірі. На чемпіонаті Європи-2023 він виборов свої перші медалі у кар’єрі – “золото” у чоловічому та командному куміте. Завдяки цьому результату, каратист відібрався на Європейські ігри, які також завершив перемогою.

Під час підготовки до чемпіонату світу-2023 з карате Андрій Заплітний ексклюзивно поспілкувався із Суспільне Спорт. У коментарі чернівчанин розповів про очікування від турніру в Будапешті та порівняв прийдешні змагання з Європейськими іграми.

  • Про змагання у категорії до 75 кілограмів

“Виступати на ЧС як заміна Горуні? По-перше, велика подяка Станіславу як прикладу для мене. Дивився і надихався його результатами та знав, що колись настане момент, якщо все буде гарно, якщо працювати і йти за планом – це станеться. Дороги назад немає: якщо вже почав йти по цьому шляху, то треба йти до кінця. Наскільки складно замінити Горуну? Я б не сказав, що це складно. Напевно, просто зміна поколінь, і я маю підтвердити, що українські спортсмени є сильними та конкурентоспроможними в світі карате”.

  • Про очікування від ЧС-2023

“Розумію, що очікують результату, я так само намагаюся і роблю все, щоб здобути “золото”. Мій попередній результат на чемпіонаті Європи лише доповнює правильність тієї роботи, яка виконується перед такими відповідальними чемпіонатами. Їду максимально готовий, але є така тоненька межа, через яку не треба перейти: десь не розслабитися, не бути самовпевненим. Тому, вважаю, що таким чином, як я підходжу до цих змагань, маю бути готовим”.

  • Порівняння чемпіонату світу та Європейських ігор-2023

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Різниця між чемпіонатом світу та Європейськими іграми? По-перше, це статус. По-друге, чемпіонат Європи проводиться раз на рік, а чемпіонат світу – один раз на два роки. Це буде мій другий чемпіонат світу, перший був молодіжним, на якому я поступився у четвертому поєдинку, тому не зміг боротися за медаль. На попередній ЧС дорослий я не зміг поїхати через травму, тому зараз вже максимально готовий. Всі мої помилки, які були – позаду, проробив аналіз. Але це змагання, це спорт, може бути, що завгодно. Головне виконувати свою роботу на татамі”.

Хто такий Андрій Заплітний

  • Андрій Заплітний – 22-річний український каратист.
  • Перший каратист в історії України, який здобув два “золота” у межах одного чемпіонату Європи серед дорослих.
  • У 2023 році Заплітний здобув чотири “бронзи” на рівні Прем’єр-ліги з карате.
  • У 2019-му, 2020-му та 2021 році Андрій здобув три “бронзи” на молодіжних та юніорських чемпіонатах Європи.


Джерело: Суспільне мовлення України