Суспільне мовлення

Розкрадання газу на Львівщині: НАБУ і САП повідомили про підозру нардепу Дубневичу

НАБУ та САП повідомили про підозру чинному народному депутату України. Його підозрюють в організації схеми з розкрадання природного газу на 2,1 млрд грн. До організації схеми залучили підприємства на Львівщині.

Про це повідомили в Національному антикорупційному бюро України.

Як повідомили Суспільному власні джерела у правоохоронних органах, йдеться про народного депутата Ярослава Дубневича. Нардепу повідомили про підозру 10 жовтня у порядку статті 135 КПК України, тобто заочно.

“Під його контролем підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) уклали низку угод про закупівлю в НАК “Нафтогаз України” природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових”, — йдеться у повідомленні НАБУ.

Як встановили детективи НАБУ, “пільговий” газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії. Надалі її реалізували ДП “Енергоринок” за ринковою ціною. Таким чином отримали незаконний дохід у сумі понад 3,5 млрд грн.

Схема розкрадання газу на Львівщині. Фото: НАБУ

“Впродовж 2013-2018 років народний депутат організував легалізацію (відмивання) частини вказаних коштів на суму понад 450 млн грн шляхом переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, у тому числі зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування”, — каже заступник керівника головного підрозділу детективів НАБУ Олександр Скомаров.

Далі гроші повертали в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні.

Народний депутат Ярослав Дубневич — шостий підозрюваний у межах цієї справи. Його дії кваліфікують за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України. Це організація злочину, розтрата чужого майна у великих розмірах, вчинена у змові та відмивання грошей.

Іншим учасникам схеми повідомили про підозру у січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн) та у серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн грн).

Обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скерували до суду, а на цілісні майнові комплекси “Новороздільська ТЕЦ” та “Новояворівська ТЕЦ” вартістю близько 800 млн грн наклали арешт.

Щодо організатора схеми, вирішується питання обрання йому запобіжного заходу. Слідство триває.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Кореспонденти Суспільного намагалися дізнатись позицію Ярослава Дубневича, але, за словами його помічниці Марії Симоненко, сам нардеп наразі цієї ситуації не коментує.


Джерело: Суспільне мовлення України