Суспільне мовлення

Їздять селами області: як працює виїзна гінекологічна бригада на Львівщині

У третини жінок з віддалених населених пунктів Львівщини, що звертаються до гінекологічної виїзної бригади на Львівщині, виявляють патології. Мобільні гінекологічні бригади їздять селами області уже рік.

Про це Суспільному розповіла координаторка проєкту Наталія Мила.

Напередодні мобільна гінекологічна бригада відвідала село Романів, що у Бібрській ОТГ. Жінок приймали у місцевій амбулаторії. Прийшла на огляд мешканка сусіднього села Марія Баран. Жінка розповідає, що востаннє була в гінеколога 5 років тому.

“Немає гінеколога, далеко їхати до Львова, а тут така процедура зручна, безкоштовна. Приїхали дівчата, і сюди прийшли ті, хто перший раз народили, і жінки старшого віку. Одна одній переказали”, — розповідає місцева жителька Марія Баран.

Окрім огляду, жінкам безкоштовно роблять експрес-тести, надають консультації і проводять УЗД.

Огляд пацієнтки медиками гінекологічної бригади. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

“Я відвідую гінеколога щопівроку, бо я мала проблеми і не хочу їх більше мати. Це є дуже важливо. Я їжджу в район на огляди, але в нас в селі є багато старших жінок, які не можуть поїхати туди, ну і не хочуть, але як приїжджають до нас лікарі, то є дуже свято. Я всім сусідам сказала і всі прийшли, бо своє здоров’я треба пильнувати”, — каже місцева жителька Ганна.

В складі виїзної бригади — лікар-гінеколог, лікар ультразвукової діагностики та медична сестра. З собою медики привозять крісло для огляду жінок і усе необхідне обладнання. За словами координаторки проєкту Наталії Милої, такі виїзні бригади їздять областю уже рік.

“За цей час виявлено багато патологій, тобто запущених форм раку шийки матки і патологію ендометрію. Після таких оглядів ми також проводимо огляд молочних залоз. В середньому третина жінок, інколи є райони в яких у 50 % виявлено патології. Це особливо такі дуже віддалені райони, де погане сполучення з містом. І в основному це старші жінки, віком 60 і 70 років”, — каже координаторка проєкту мобільних гінекологічних бригад Наталія Мила.

Їздять селами області: як працює виїзна гінекологічна бригада на Львівщині

Черга із пацієнток до лікарів гінекологічної бригади. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

У цьому селі виїзна бригада проводила огляд жінок другий раз. Завідувачка амбулаторії Оксана Гудз каже, цього разу на огляд записалися жительки не лише села Романів, але і навколишніх сіл. У списку на прийом було більше 20 жінок.

“Для людей це актуально, оскільки у нас сільське населення є віддалене від доїзду до Львова, до районного центру. Люди не завжди мають час. Не завжди мають бажання, можливість, кошти доїхати, а сьогодні вони мають можливість пройти огляд гінеколога, отримати консультацію, пройти ультразвукове обстеження органів малого тазу”, — каже завідувачка амбулаторії загальної практики сімейної медицини Оксана Гудз.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Щомісяця така медична бригада здійснює більше 20 виїздів. За один день в середньому встигають оглянути 20-25 жінок. Проєкт реалізують в регіоні за підтримки Фонду Народонаселення ООН та сприяння благодійних фондів “Інститут розвитку сім’ї та дитини” та “Батерфляй”.


Джерело: Суспільне мовлення України