Суспільне мовлення

Російського олігарха Чуркіна підозрюють в заволодінні майном Львівського автобусного заводу

Російського олігарха Ігоря Чуркіна звинувачують у заволодінні майном Львівського автобусного заводу. Дії росіянина, за даними Державного бюро розслідувань, призвели до збитків у понад 350 мільйонів гривень.

Як повідомили у пресслужбі ДБР, у 2005 році Ігоря Чуркіна обрали головою спостережної ради Заводу комунального транспорту (колишній ЛАЗ — ред.) Це дало російському олігарху можливість ухвалювати рішення про відчуження об’єктів нерухомого майна. Громадянин РФ, за даними Офісу Генпрокурора, розробив схему для незаконного заволодіння цілісним майновим комплексом Львівського автобусного заводу площею понад 59 тисяч метрів квадратних.

“У 2008 році він організував відчуження восьми об’єктів нерухомого майна колишнього держпідприємства “Львівській автомобільний завод”. Їх новими власниками стали його ж комерційні структури. Для проведення оборудки Чуркін надав вказівку підлеглому підробити офіційні фінансові документи Заводу комунального транспорту. Вони були використані для зняття всіх фінансових обтяжень з об’єктів нерухомого майна, що зекономило гроші олігарху та дозволило фактично вкрасти частину приміщень заводу”, — каже спікерка ДБР Ольга Чиканова.

Схожу схему, за даними слідства, чоловік втілив у 2016 році. Тоді підозрюваний організував підробку судового рішення. Воно стало підставою для створення нібито законних умов для відчуження нерухомого майна заводу на користь його групи підприємств.

Як встановили правоохоронці, загалом сума збитків, завдана Заводу комунального транспорту становить понад 350 мільйонів гривень. Майно вже повернули у власність держави.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Чуркіну повідомили про підозру за фактом підроблення офіційного документа та використання підробки, вчинене повторно і за попередньою змовою. А також за заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою та в особливо великих розмірах. Йому загрожує до 12 років ув’язнення.


Джерело: Суспільне мовлення України