Суспільне мовлення

Коригування вогню по Яворівському полігону: новий адвокат Косторного закликав зробити засідання закритими

У 72-річного Олександра Косторного, якого підозрюють у коригуванні вогню по Яворівському полігону, з’явився новий адвокат Юрій Палєц. Захисник обвинуваченого у держзраді закликав зробити засідання закритими та виступив проти присутності журналістів, бо ЗМІ паплюжать честь і гідність Косторного.

Як повідомило видання “Судовий репортер”, Олександр Косторний уклав договір із Юрієм Палєєм з адвокатського об’єднання “Палєй і Партнери” 15 вересня. На засіданні, яке відбулось 27 вересня, новий адвокат подав клопотання про слухання справи в закритому режимі. Юрій Палєй пояснив це тим, що так як Косторного звинувачують в держзраді, в суді можуть розголошуватися дані, які є державною таємницею. Прокурор заперечив та пояснив, що в матеріалах жодної таємної інформації немає.

Крім того, захисник заперечував проти присутності журналістів в залі суду, адже, за його словами, ЗМІ публікують статті, які формують негативну думку про Косторного та зачіпають його честь та гідність.

“Публікації, які я уже бачив в ЗМІ, дійсно паплюжать на сьогоднішній день честь і гідність мого підзахисного, оскільки винним він поки ще не визнаний судом. І прямо називати його зрадником, як це написано, або передачем певної інформації, яка нанесла шкоду, а також стверджувати те, що він безпосередньо приймав участь у фіксації якихось заборонених об’єктів — я не бачу в цьому підстав”, — зазначив Юрій Палєй.

Проте суд відмовився зробити судові засідання закритими. На прохання адвоката розгляд справи перенесли на 23 жовтня. За цей час захисник має ознайомитися з доказами, які були долучені в суді.

Що відомо про справу Олександра Косторного

73-річного експрацівника КДБ підозрюють у держзраді та передаванні даних російським спецслужбам. За даними слідства, зібрана інформація допомогла військам РФ коригувати вогонь по Яворівському полігону у березні 2022 року. Кореспонденти Суспільного працювали у залі суду під час першого судового засідання 21 жовтня 2022 року.

73-річний Олександр Косторний винним себе не вважає. Він стверджує, що насправді надсилав товаришу схему території, де він збирає гриби.

Що відомо про ракетний удар по Яворівському полігону

Російські війська вранці 13 березня завдали авіаударів по Міжнародному центру миротворчості та безпеки на Львівщині.

За даними СБУ, тоді загинули понад 50 військовослужбовців та ще 150 військових отримали поранення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У червні 2022 року затримали колишнього працівника КГБ Олександра Косторного за підозрою у коригуванні ракетних ударів по полігону.


Джерело: Суспільне мовлення України