Суспільне мовлення

Прооперували близько 60 дітей. Львівські лікарі розповіли про медичну місію у Зімбабве

Львівські лікарі вперше побували у міжнародній медичній місії в Зімбабве. Команда медиків безкоштовно консультувала й оперувала дітей та дорослих зі складними вадами обличчя. Спільна місія медиків з України, США та Мексики тривала десять днів.

Українську частину місії представляли медикині львівського Охматдиту Христина Погранична та Віра Приймакова. Разом із колегами з інших країн вони приймали пацієнтів з дефектами обличчя у столиці Зімбабве — місті Хараре. Лікарки декілька днів тому повернулися до України. Про свою поїздку вони розповіли журналістам Суспільного.

Медикині Христина Погранична та Віра Приймакова під час місії у Зімбабве. Фото: Львівська обласна дитяча лікарня ОХМАТДИт

“Ми провели понад сотню консультацій. В основному це були діти з вродженими і набутими вадами обличчя. Близько 90% — з розщілинами губи, піднебіння. Прооперували близько 60 дітей. А всього було понад 70 оперативних втручань, тому що кілька дітей могли мати різні операції”, — каже щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична.

За словами хірургині, консультували й оперували пацієнтів від трьох місяців до 49 років.

“Власне, що найбільше вразило — те, що оперативні втручання, які ми проводимо у нас у Львові, в Центрі надання допомоги дітям з вродженими вадами до року, там деколи не можуть собі дозволити провести протягом цілого життя. У нас була пацієнтка, яка 19 років чекала приїзду місії”, — каже Христина Погранична.

Прооперували близько 60 дітей. Львівські лікарі розповіли про медичну місію у Зімбабве

Львівські лікарі з колегами оглядають пацієнтів у столиці Зімбабве. Фото: Львівська обласна дитяча лікарня ОХМАТДИт

Окрім цього у тамтешній лікарні Христина Погранична зустріла свого студента:

“Я зустріла студента нашого медичного університету, випускника 2020 року. Очевидно, що це був один з моїх іноземних студентів. Він мене впізнав, привітався. Так було приємно почути його українську мову. На цілу операційну він сказав: “Слава Україні!”, — розповідає про зустріч Христина Погранична.

Поїздку медиків до Африки організувала американська організація LEAP Global Missions. Анестезіологиня Віра Приймакова пригадує найскладніші випадки з місії.

Прооперували близько 60 дітей. Львівські лікарі розповіли про медичну місію у Зімбабве

Міжнародна команда медиків оперує пацієнта. Фото: Львівська обласна дитяча лікарня ОХМАТДИт

“Найдовшою операцією для мене, як для анестезіолога, була операція 19-річної дівчинки. Вона мала фактично три оперативних втручання за один раз. Це було: постановка шунтів, отоларинголог оперував вуха, проводилася корекція губи з розщелиною та корекція піднебіння. Операція тривала дві з половиною години”, — каже завідувачка відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії Віра Приймакова.

Лікарка додає, для них це перша така місія медичного волонтерства.

“Це — можливість вдосконалення. Напевно, освоєння нових методів у реалізації якихось своїх планів. Також це — духовна частина життя. Тому що ти допомагаєш діткам, які дійсно цього потребують. Рівень життя в тій країні, де ми були, набагато нижчий”, — каже Віра Приймакова.

Спільна місія медиків з України, США та Мексики тривала десять днів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України