Суспільне мовлення

“Черга з охочих — майже 1000 людей”: як в Україні навчають операторів дронів

Ще на початку повномасштабного вторгнення ідея навчати операторів дронів та розвивати цю галузь не була серед перших пріоритетів у військових. Навесні 2022 створили перші в Україні навчальні центри підготовки операторів БПЛА “Дронаріум” та “Крук”. Станом на вересень випускниками центрів стали близько десяти тисяч операторів. Зараз, коли оператори дронів довели свою високу ефективність на фронті, у черзі на навчання в академії “Дронаріум” є близько 1000 військовослужбовців.

Про навчання військових Суспільному розповів старший офіцер ЗСУ Андрій “Академік” Гнатуш.

Як прийшла ідея

За словами Андрія Гнатуша, ідея навчати пілотів БПЛА та розвивати цю галузь прийшла йому в голову на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

“Ми разом з моїм другом Віктором Тараном зрозуміли, що це потрібно ще у березні минулого року. Ми разом вирішили створювати такі центри підготовки операторів БПЛА”, — говорить Андрій Гнатуш.

Військовий каже, дрони використовувалися на російсько-українській війні й раніше, але не масово. Тому йому довелося переконувати звернути на це увагу, повірити в перспективу та взяти їх на озброєння.

“Мені потрапила на очі стаття про те, що наркокартель замовив дрони для транспортування наркотиків своїм клієнтам. А поліція замовила тим же ж інженерам дрони, щоби ловити дрони з наркотиками. Тоді наркокартель замовив дрони, щоб ловити дрони поліції. Це було в голові, коли ми з Віктором сиділи та вираховували в чому ми програємо російській армії, а де можемо виграти”, — розповідає він.

Андрій Гнатуш згадує, як на початку березня минулого року намагався отримати дозволи, аби перші курсанти академії “Дронаріум” змогли набувати практичних навичок, а йому відповідали: російські війська під Києвом, це не на часі, які дрони?

Проте вдалося знайти підтримку у генерал-лейтенанта Артура Горбенка, командира 125 бригади територіальної оборони ЗСУ.

Перші оператори дронів

Андрій Гнатуш зазначає, що до повномасштабного вторгнення дрони використовували в аграрному секторі. А також – для зйомок весіль. І першими курсантами академії “Дронаріум” стали люди, які вже вміли керувати безпілотниками. Залишалося тільки їхні знання мілітаризувати.

“До цієї історії я дрон в руках не тримав, я навіть не знав, як він виглядає. Ані я, ані Віктор не були пілотами. Але до першої групи, яка стартувала 11 березня минулого року, ввійшли ті, хто вже вмів керувати дронами”, — каже військовослужбовець.

Задум був такий: зараз навчити тих, хто потім піде вчити інших. Військові частини неохоче відпускали своїх бійців на навчання: курс триває п’ять днів і на цей час роботу бійця в частині повинен виконувати хтось інший. Зараз, коли роботу операторів БПЛА видно добре, черга охочих навчатися в академії “Дронаріум” складає майже тисячу осіб.

Андрій Гнатуш розповідає про керування дронами. Фото надав Андрій Гнатуш

Також, за словами офіцера, коли розроблявся навчальний план для майбутніх операторів дронів, враховувалося, що завдяки цій спеціальності військовослужбовці зможуть заробляти на себе після демобілізації.

“Це хороший скіл, щоби отримати нову високооплачувану роботу. Тому що пілоти для аграрного сектора будуть затребувані. І ми про це подумали на самому початку: це буде напрямок, завдяки якому ми зможемо повертати людей з війни у мир. Це – далекоглядна комбінація була. У мене позивний “Академік” не просто так”, — пояснює він.

Для чого танкісту дрон

Андрій Гнатуш розповідає, що навчаються пілотувати дрони військовослужбовці різних родів. Так, до прикладу, там вчилися танкісти.

“Ми готували танкістів для стрільби з закритих позицій. Це люди, які свою війну ведуть у металевих корпусах. А тут його випускають в простір та дають розгорнутися. Тут він бачить все не через вузьку смужку, а з неба. Він розуміє, що відбувається навколо. Такі новації перевертають все з ніг на голову”, — говорить чоловік.

І додає, що зараз засобом, який коштує тисячу доларів можна знищити засоби, які коштують мільйони доларів.

“Це ніби комарині укуси, які несуть смерть”, — пояснює офіцер.

Андрій Гнатуш у танку

Андрій Гнатуш у танку. Фото надав Андрій Гнатуш

За його словами, минулого року росіяни не вважали пілотів БПЛА небезпечними. Тоді вони шкодували зарядів, аби збити безпілотник. І зовсім не зважали на операторів, які ними керували.

“Зараз вони бомблять касетами “Градів” та “Ураганів”. Накривають посадки гектарами. Оператори несуть загрозу, тому їх вираховують. Вони стають пріоритетними цілями. А на початку вторгнення їх навіть цілями не вважали – піхота та й піхота. А зараз це – елітна розвідка”, — зазначає Андрій Гнатуш.

Чи чергує генерал на кухні

За словами військовослужбовця, в академії “Дронаріум” навчаються як солдати, так і офіцери. Одного разу був навіть генерал прикордонної служби.

“Він приїхав навчатися разом зі своїми хлопцями. Пояснив, що, щоби правильно керувати, він повинен розуміти, як воно працює”, — каже Андрій Гнатуш.

Генерал тоді вчився разом з усіма. Адже в академії вимоги, покарання та заохочення – однакові для всіх. Карають здебільшого за запізнення.

Так, до прикладу, як покарання застосовують наряд на кухню або додаткові фізичні навантаження – відтискання та підтягування.

“Генерал був зразковим. Він не просто вчився на рівні з усіма, він показував усім приклад. І інші, коли це бачили, підтягувалися до нього”, — згадує військовослужбовець.

Батальйон відьом

Якщо на початках керувати дронами вчилися тільки чоловіки, то з часом цю спеціальність почали опановувати все більше і більше жінок.

“Я жартую, що в мене вже не відьомська сотня, а – цілий батальйон”, — говорить Андрій Гнатуш.

За його словами, жінки відповідальніші, витриваліші, посидючіші та більш дисципліновані. А ось чоловіки більш гарячкуваті.

“У нас навчалися й закохані пари. Разом прибували на навчання і разом зараз воюють. А ось чи хтось познайомився на курсах, того не знаю. На весілля ще не запрошували”, — каже він.

Втілена в життя мрія

Офіцер зізнається, що минулого року мріяв, щоби керувати дронами вчилися всі й мали доступ до навчання будь-де, як от до навчання водіння автомобілем.

“Моя мама – професор, завідувач кафедри ЛНУ імені Івана Франка. Навесні минулого року я до неї підійшов і сказав: “Мамо, ми зробимо так, що спочатку це будуть факультативи. А потім – невід’ємні предмети у навчальних закладах України”. Мама засміялася і сказала, що дурне в мене в голові. Зараз – це доконаний факт”, — говорить Андрій Гнатуш.

Офіцер Андрій "Академік" Гнатуш

Офіцер Андрій “Академік” Гнатуш. Фото надав Андрій Гнатуш

Водночас він зазначає, що зараз Росія врахувала цей урок і відкрила на своїй території близько 50 центрів навчання та готує фахово і системно своїх пілотів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Ми починаємо недооцінювати супротивника. У них були корпорації, які займалися даним сектором до повномасштабної війни. У них були конструкторські бюро. І тільки їхня бюрократія врятувала нас від стрімкого прориву. Але зараз вони вливають у це колосальні гроші, аби створювати нові продукти. І з цим треба вміти боротися”, — застерігає військовослужбовець.


Джерело: Суспільне мовлення України