Суспільне мовлення

“Ми не тільки спортсмени, а й дипломати”. Володимир Гера – про місію на Іграх нескорених, тату з F-16 та першу медаль

Ексклюзивний коментар учасника збірної України й срібного призера Invictus Games 2023 Володимира Гери для Суспільне Спорт.

Військовослужбовець ЗСУ Володимир Гера привернув увагу глядачів Ігор нескорених у Дюссельдорфі не лише своїми медальними досягненнями, а й меседжем для міжнародної спільноти, написаним на його тілі. На лівій руці Володимира вирізнялося зображення винищувача F-16 та напис англійською: “Нам потрібні F-16”.

Із таким закликом Володимир уже виступив у двох дисциплінах легкої атлетики: штовханні ядра та метанні диска в класі IF7. В обох Гера посів другу сходинку та завоював “срібло” в останньому. У першому фіналі змагалися лише двоє учасників, тому, за правилами Ігор нескорених, за друге місце медаллю не нагороджували.

Про враження від цих результатів і перших днів Invictus Games, а також дипломатичну місію команди та ставлення іноземців до війни Володимир розповів у коментарі Суспільне Спорт.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор Ігор нескорених-2023. Дивіться усі змагання Ігор нескорених на телеканалі та сайті Суспільне Спорт.

Що сказав Володимир Гера

  • Про адаптацію до атмосфери змагань

“Було таке налаштування, що треба віддатися максимально на змаганнях. Приїхали сюди, а тут багато шуму, усі веселі. У нас трохи настрій був не такий, як в англійців чи американців. У нас у країні війна. І слухати музику, коли всі тішаться, нам було некомфортно. Але коли ми виходили на відкритті й весь стадіон піднявся привітати Україну, то, звичайно, був дух піднесення. Стало набагато комфортніше тут перебувати”.

  • Про перші виступи

“Мав у перші дні змагання зі штовхання ядра й метання диска. У ці дні я старався абстрагуватися, приходив тільки у визначений час, коли мені сказано бути на майданчику для змагань, а далі ви історію знаєте: є срібна медаль.

Чи було розчарування, що не виграв медаль у штовханні ядра? Це не те що розчарування. Такі правила Ігор нескорених. Ми повинні розуміти, що це не паралімпійські змагання, не професійний спорт, і правила написані не спортсменами. Тому є деякі нюанси. Але ця срібна медаль мене досягла на метанні диска – вона в моїй сумочці в Україну поїде”.

  • Про спілкування з учасниками інших команд

“Тільки що говорив з поляком. В основному говоримо про місце служби, чим займалися, який характер травми й у яких видах спорту беремо участь. Це такий стандартний набір питань. Дуже добре розмовляємо з грузинами. Я познайомився з хлопцем із Йорданії. Обмінявся футболкою з колумбійцем, який узяв “золото” в метанні диска”.

Володимир Гера та колумбієць Джон Александер Сьєрра Авіла на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

“Йорданець дуже дружній. Ми з ним не змагалися, тому що він у вищій категорії, ніж я. Але коли я метав диск, він мене підтримував більше, ніж уся українська збірна. Він дуже активно кричав, переживав за мою спробу. Тому я з ним познайомився, дав деякі сувеніри з України на пам’ять”.

  • Про меседжі для іноземців

“Тут українська збірна виконує не тільки завдання спортсменів. Ми й дипломати. Чим більше синьо-жовтий прапор засвітиться на камеру, тим краще. Європейці виросли в комфорті. Вони не розуміють, що таке війна. Думають, що ми в Україні, напевно, бавимся в комп’ютерні ігри. На жаль, світ такий, що нам треба зброя, і ця зброя є якраз у цих країнах. Ми повинні показувати свою готовність, активність, грати “театральну” роль”.

“У мене було тимчасове татуювання про те, що нам потрібні F-16. Сподіваюся, десь у кабінетах Німеччини, Штатів, Великої Британії побачать це”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Попереду у Володимира Гери – участь у плаванні, настільному тенісі та стрільбі з лука. Ігри нескорених триватимуть до 16 вересня.


Джерело: Суспільне мовлення України