Суспільне мовлення

Відновлювали будинки на Херсонщині: до Львова повернулись будівельники

Львівщина — один з 15 регіонів України, які долучилися до проєкту “Пліч-о-пліч”. Ініціатива має на меті допомогти відбудувати громади Херсонщини, що найбільше постраждали від агресії Росії.

Як повідомили у пресслужбі Львівської ОВА, фінансування робіт відбувається за гроші місцевих громад, а також залучать гроші з державного бюджету України.

Тарас Марко двічі їздив відбудовувати селище Біла Криниця, що в Херсонській області.

“Село розташоване на колишній лінії зіткнення. Нема жодної не понівеченої будівлі. Є приватні будівлі, де пряме влучання снаряда, школа зруйнована, відповідно, і людей дуже мало. Спілкувався з місцевими жителями, переважно, це — старше покоління. Вони дуже раді нас бачити, пережили вони немало. Є люди, які завжди там були. Зараз хлопці працюють на відбудові, дуже тішаться і кажуть, що їх годують. Кожна людина приходить і каже: “Ви тільки їжте”, — розповідає працівник будівельної компанії Тарас Марко.

Понівечений будинок на Херсонщині. Фото: Тарас Марко

Команда Тараса Марка відновлювала дахи на приватних будинках. Наразі замінили сім покрівель з 36 запланованих.

Відновлювали будинки на Херсонщині: до Львова повернулись будівельники

Новий дах, який встановили будівельники зі Львова на будинку у Херсонщині. Фото: Тарас Марко

Понад три тижні провели у Білій Криниці й монтажники віконних конструкцій — Андрій Шостак та Іван Редько. За цей час львівські майстри встановили близько 350 вікон, зазначає Андрій Шостак.

“Не боялися, поїхали зразу, не відмовлялися. Хтось мусить їхати. Там переважно “прильоти” в кожне подвір’я: як не міна, то якийсь снаряд лежить. По дорозі їдеш через село — там шматок ракети. Біля нас сапери жити, вони ходили розміновували там поза селами. Постійно гупало: як не стріляли, то сапери розміновували”, — говорить монтажник віконних конструкцій Андрій Шостак.

Відновлювали будинки на Херсонщині: до Львова повернулись будівельники

Встановлене вікно на Херсонщині. Фото надав Ігор Воробець

Своїми враженнями про відбудову Херсонщини поділився і монтажник Іван Редько.

“Були там 23 дні. У 67 будинках встановили вікна. Приїхали туди — по дорозі було страшно, перших два дні, потім звикли. Будинки там побиті добряче, вікна майже всі посічені осколками, є будинки в яких тільки фундамент лишився”, — каже монтажник віконних конструкцій Іван Редько.

Відновлювали будинки на Херсонщині: до Львова повернулись будівельники

Монтажник віконних конструкцій Іван Редько. Фото: Суспільне Львів

За інформацією Львівської обласної військової адміністрації, Львівщина взяла під свій патронат селище Біла Криниця, а також села Нова Зоря і Таврійське. Роботи з відбудови тривають там від липня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України