Суспільне мовлення

На Львівщині е-квиток доступний у понад 200 автобусах

На Львівщині понад 200 автобусів курсують з валідаторами для безготівкової оплати проїзду. Пристрої встановлюють у приміських та міжміських автобусах. Система електронного квитка має запрацювати у жовтні.

Про це Суспільному розповів начальник обласного управління транспорту та зв’язку Степан Рудницький.

В автобусах приміського та міжміського сполучення вже встановили 203 валідатори для безготівкової оплати проїзду. Наразі обладнання є в автобусах, що курсують у напрямку Рава-Руської, Сокаля, Самбора, Турки та частково по Львівському району.

“Наразі попередньо узгоджений план: до жовтня встановити все обладнання. Та у жовтні запустити можливість оплати по всій області для пасажирів, які мають банківські картки. А потім наступна категорія пасажирів — пільговики”, — говорить начальник обласного управління транспорту та зв’язку Степан Рудницький.

Міжміські автобуси на Львівщині. Фото: Суспільне Львів

У автобусах, що курсують з автостанції “Західна” у напрямку Самбору, вже є валідатори.

“Напевно, це ускладнить проїзд. Тому що, якщо на посадці, то буде нормально, бо собі провів карту і все. А якщо, наприклад, на карточці недостатньо грошей. Воно ж запікало, а я буду чекав, поки не виб’є ту суму, а мені треба їхати”, — каже водій автобуса Тарас.

Водночас пасажири припускають, що електронна оплата проїзду стане зручнішою.

“Я думаю, що буде зручніше. Тому що шофер не буде шукати решту, не треба буде йти в касу, а прямо в автобусі собі розрахувався”, — говорить пасажир Василь Барановський.

На Львівщині е-квиток доступний у 200 автобусах

Пасажир Василь Барановський. Фото: Суспільне Львів

Загалом у міжміських автобусах Львівщини планують встановити близько 1000 валідаторів.

“До кінця року ми плануємо, що готівкову оплату ми залишимо, але електронний квиток буде працювати. Тобто буде система check-in/check-out. Найближчим часом вона вже запрацює. Пасажир заходить в маршрутку, прикладає банківську картку або свій гаджет, система фіксує його місце посадки. Це є check-in. Людина собі їде. Коли вона хоче виходити, вона знову прикладає карточку або свій смартфон, відбувається check-out, тобто фіксація кінця його маршруту. І система сама вираховує дистанцію і автоматично списує гроші”, — каже представник компанії-інвестора Олег Сірків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Олега Сірківа, якщо пасажир забуде зафіксувати кінець поїздки, система зарахує проїзд і спише гроші як до кінцевої зупинки.


Джерело: Суспільне мовлення України