Суспільне мовлення

Одна з гранат розірвалася біля обличчя. Історія 30-річного військового Гліба Лисицького

30-річний військовий Гліб Лисицький у січні 2023 року отримав важке поранення обличчя та тіла в Бахмуті. У Львові Глібу виконали реконструктивні операції хірурги Національного реабілітаційного центру “Незламні”.

Гліб Лисицький з тимчасово окупованого міста Лисичанськ. Прикордонник, він на війні вже 6 років. Воював у Луганській та Донецькій областях. У січні отримав поранення у Бахмуті. За словами Гліба Лисицького, тоді росіяни зайняли стратегічно важливі позиції, які потрібно було повернути.

“Ми були втрьох, я йшов першим. Щойно вийшов за пагорб, як почув автоматну чергу. Впав. Хотів схопитися за автомат, але рука вже не працювала. Куля пролетіла наскрізь і зачепила артерію. Почалася масивна кровотеча. Поки я повз до нашого окопу, росіяни закидували мене гранатами. Одна з них розірвалася прямо біля обличчя”, — згадує Гліб Лисицький.

Уламки пошкодили лице воїна та легені і живіт. Попри це військовий разом із побратимами, почали пересуватися до лісосмуги. У цей час Гліб втратив багато крові.

У Краматорську важко пораненого прикордонника лікарі підключили до апарату ШВЛ. Він провів три дні у комі, під час якої стався ішемічний інсульт, тобто інфаркт мозку. Так Гліб втратив назавжди периферичний зір. Далі військовий був у лікарнях Дніпра, Києва і зрештою — Львова.

Військовий Глиб Лисицький під час реабілітації у Львові. Фото: Першого ТМО Львова

Пластини, які встановили воїну раніше, не прихилися, а обличчя було деформоване, кажуть у Центрі “Незламні”.

“Почався остеомієліт, тобто інфекційне запалення кістки. Наші лікарі побороли гнійні процеси, а потому виконали повторну реконструктивну операцію. За два місяця нові пластини прижилися і хірурги змогли взятися за наступне втручання — імплантацію нижньої щелепи”, — кажуть у Національному реабілітаційному центрі “Незламні”,

Для щелепи кістку взяли з ребра пацієнта.

“Якби ми не виконали всі ці операції, пацієнт мав би проблеми з мовленням та жуванням, не зміг би нормально їсти. Також мав би безкінечні гнійні виділення з нижньої щелепи, постійні болі та набряк. Плюс візуальний дефект”, — підсумовує завідувач відділення Олег Ковтуняк.

Також у військового була знерухомлена рука — після загоєння нерв у кінцівці затиснули рубці. У хірургії центру Глібу Лисицькому виконали ще одну складну операцію, яка називається невроліз. Це втручання також минуло успішно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нині захисник вже пройшов фізичну реабілітацію та поїхав додому він дуже тішиться, що нарешті може проводити час з родиною та бачити як росте син. Однак після відновлення Гліб планує повернутися до війська — адже його рідний Лисичанськ, як і багато інших українських міст, ще не звільнено.


Джерело: Суспільне мовлення України