Суспільне мовлення

Для чого у львівських бібліотеках окремі полички з військовою літературою

У львівських бібліотеках створюють полички з військовою та ветеранською літературою. Полички із такою літературою вже є у двох бібліотеках міста.

Як повідомив Суспільному директор Львівської муніципальної бібліотеки Василь Кметь, це спільна ідея працівників бібліотек та військових.

“Впродовж кількох місяців ми збираємо військово-історичну літературу та літературу ветеранську, тобто сучасних авторів. Ми акумулюємо ту літературу, яка є та доукомплектовуємо фонди. Ми хочемо зробити, аби у кожній бібліотеці була присутня ця домінанта: військово-історичне читання; те, що служить військово-патріотичному вихованню; і те, що дає нам можливість зрозуміти події сьогодення”, — каже він.

За словами директора Львівської муніципальної бібліотеки, полички з вищезгаданою літературою вже є у бібліотеці WIKI на Сихові та у SMART-бібліотеці в Рясному. Фонд налічує книги про війну, написані безпосередніми учасниками подій. Але також є й книги військових, які мають бойовий досвід, але про війну не пишуть.

“Дуже часто звучить це питання: чи читатимуть цю літературу. Я зауважив, що в деяких бібліотеках ці книги викликають менший інтерес. Це пов’язано з сучасною стресовою ситуацією. Люди бачать новини, бачать те, що тисне і робить складним сприйняття довколишніх подій. Але ми маємо працювати на майбутнє. Ми робимо все, щоби тези й думки учасників подій були збережені та формували майбутній дискурс”, — зазначає Василь Кметь.

Учасник російсько-української війни, автор книг “Пісні війни” та “Африка” Андрій Гуменюк зазначає, що на війні зараз багато хто з бійців пишуть.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Ведуть своєрідний щоденник. Записують те, що сталося за день, свої думки з цього приводу. Тому що все забувається. Не обов’язково, що воно колись буде видане. Бо не все, що є на війні – можна оприлюднювати. Але книжки мають бути чесними. Тоді вони дійдуть до свого читача”, — вважає він.


Джерело: Суспільне мовлення України