Суспільне мовлення

Сергій Жадан презентував у Львові нову книжку “Скрипниківка”

5 вересня у Львівській опері відбулась презентація нової книги Сергія Жадана “Скрипниківка”. До збірки увійшов 51 вірш. Окрім презентації відбувся благодійний аукціон, гроші з якого скерують для ЗСУ.

У Львівській опері відбулася друга зустріч письменника Сергія Жадана з глядачами в межах його туру. Перша відбулася в Ужгороді. Перед презентацією відбувся аукціон. Зі сцени опери продали дві картини львівського митця Левка Скопа та книги.

“Ми чекали цього з першого дня, як Сергій Вікторович виклав на своїй сторінці допис, що буде презентація, і одразу купили білети, як тільки вони з’явилися у продажі”, — каже відвідувачка презентації Олена Асльозова.

Прийшла на презентацію збірки Анна Чорна.

Сергій Жадан під час презентації книжки “Скрипниківка” у Львові. Фото: Суспільне Львів

“У нас є дві причини прийти на цю презентацію. Перша — це те, що ми вирішили закласти таку хорошу основу для нашої сім’ї. Я впевнена, що наші майбутні діти вивчатимуть в школі творчість Жадана. А друга причина — ми хочемо підписати книги і організувати збір для наших друзів, які зараз служать на гарячих напрямках, і маємо надію, що ці книги допоможуть нам зібрати гроші на їхні потреби”, — каже відвідувачка презентації Анна Чорна.

До нової збірки “Скрипниківка” увійшов 51 вірш, написаний до початку повномасштабного вторгнення і після.

“Коли я писав другу частину цієї збірки, думав що все це в один рукопис не вкладеться, але потім дописав, подивився і у всьому цьому парадоксальним чином є якась одна думка, якась одна нота того, наскільки важливою для нас є мова, наскільки великими є її можливості. І навіть попри те, що час від часу мова може нам зраджувати, виявляти якусь слабкість, але вона нас зміцнює, повертає до тями і дає дуже великий ресурс”, — каже поет Сергій Жадан.

Сергій Жадан презентував нову книжку "Скрипниківка" у Львові

Книжка “Скрипниківка” Сергія Жадана. Фото: Суспільне Львів

У своїй книзі Сергій Жадан вказував дату, коли вірші були написані.

“Ясна річ, що все це дається дуже дорогою ціною і насправді платимо якусь невимовно високу ціну. Мені здається, що важливо зафіксувати ці зміни і не дати їм зворотного зв’язку, щоб зміни, які з нами відбуваються, дали справді нову якість країні, суспільству у майбутньому, завтра, післязавтра”, — каже Сергій Жадан.

Опісля презентації у соцмережах Сергій Жадан повідомив, що загалом у Львові після аукціону та представлення збірки вдалось зібрати 260 тисяч гривень, які передадуть для потреб ЗСУ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України