Суспільне мовлення

До 70% — у важкому стані: на Львівщині зросла кількість випадків захворювання на лептоспіроз

На Львівщині збільшилась кількість випадків захворювання на лептоспіроз. Лише за останні два місяці інфекцію підтвердили у 12 людей. Серед перших симптомів хвороби — висока температура, слабкість та ломота тіла. Потім виникає жовтяниця і ниркова недостатність.

Заступник директора Львівської інфекційної лікарні Андрій Орфін розповів Суспільному, у яких випадках зростає ризик зараження.

Львів’янці Ядвізі Шепель — 82 роки. Розповідає, поїхала на дачу збирати ягоди. Згодом почала себе погано почувати. Спершу жінка думала, що це через спеку. За кілька днів, коли стан погіршився, звернулася за допомогою.

“У мене була підозра на отруєння, бо я сироватку пила. Скоріше не від ягід, а від сироватки, бо могли викупатися там ті щурі чи миші. Ноги внизу боліли і така слабкість, що я ходити майже не могла”, — каже Ядвіга Шепель.

Ядвіга Шепель захворіла на лептоспіроз. Суспільне Львів

Жінка потрапила у лікарню у вкрай важкому стані, розповідає лікарка-інфекціоністка Ірина Пестушко.

“Скерували її з поліклініки з підозрою на лептоспіроз. Мала виражену жовтяницю, ниркову недостатність, задишку, гарячку. До того вона вже пару днів хворіла. Почалося все з температури, з ломоти і болях в м’язах, саме литкових м’язах. Вона дійсно була дуже важка, вирішувалося питання між нашим відділенням і реанімацією, але нам вдалося її стабілізувати, відмочити, привести діурез в норму”, — говорить медикиня.

За два місяці лептоспіроз діагностували у 12 мешканців Львівщини

За два місяці лептоспіроз діагностували у 12 мешканців Львівщини. Суспільне Львів

Лептоспіроз — це важка бактеріальна інфекція. Збудник передається гризунами: через контакт з ними або контакт з продуктами та предметами. За словами заступника директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної лікарні Андрія Орфіна, найчастіше заразитися можна у двох випадках.

“Люди, коли відпочивають на річці, візуально вода на око виглядає прозорою, чистою, але люди там плавають, заковтують ту воду, якісь дрібні пошкодження шкіри, через які також лептоспіри можуть потрапляти в організм людський. Друга частина пацієнтів — це люди, які мають якесь мінімальне господарство, тримають чи худобу, кури, птиці, тобто вони доглядають, годують. А там, де є корм халявний, там є щурі, миші. І мало хто дотримується правил гігієни”, — каже Андрій Орфін.

Андрій Орфін

Андрій Орфін. Суспільне Львів

За його словами, здебільшого пацієнти поступають в середньому або важкому стані.

“З цих пацієнтів, які за останні два місяці, то, напевно, відсотків 70 було у важкому стані. З них семеро проліковано в реанімаційному відділенні початково. Основна причина важкості стану — це пізнє звернення”, — говорить чоловік.

Андрій Орфін додає, за останній рік до інфекційної лікарні звернулося 18 людей з діагнозом лептоспіроз. Один пацієнт помер.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України