Суспільне мовлення

“Єдиний вихід — посилити один одного”. Що відомо про об’єднання львівських обласних дитячих лікарень

Дві обласні дитячі лікарні на Львівщині створять медичне об’єднання. Йдеться про “Охматдит” та Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр (так звану Чорнобильську лікарню). Об’єднаються медзаклади у надкластерну лікарню госпітального округу Львівщини.

Надкластерна лікарня — це багатопрофільна лікарня, де надаватимуть медичну допомогу надважким пацієнтам і де вони зможуть отримати консультацію чи допомогу усіх без винятку спеціалістів.

В інтерв’ю Суспільного в.о. директора львівської обласної дитячої лікарні “Охматдит” Дмитро Квіт розповів про об’єднання медзакладів, для чого воно потрібне та що зміниться для пацієнтів і медперсоналу.

І лікарня «Охматдит» і Чорнобильська лікарня — це два потужні медичні заклади на Львівщині, але сьогодні стоїть гостро питання про їхнє об’єднання. Чому? І напрошується одразу питання, чому вони не можуть існувати порізно, як це було досі?

Держава проводить зараз другий етап реформи медичної галузі, яка передбачає реформування спеціалізованої медичної допомоги. У кожній області держава визначила мережу спроможних закладів. І рівень цих закладів — це надкластерні лікарні, кластерні лікарні та загальні лікарні. До кожного рівня надання медичної допомоги держава ставить свої вимоги.

Враховуючи обласний статус нашої лікарні, нам авансом дано статус надкластерної, але надкластерна лікарня передбачає надання допомоги за 28 напрямками медичного обслуговування. На жаль, ми надаємо наразі за 22. Ідентична ситуація й у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Тобто отримавши авансом статус надкластерних, через три роки, коли буде переглядатися мережа, якщо ми не зможемо надавати допомогу за 28 напрямками, то цей статус у нас заберуть.

Тому єдиний вихід зараз — це посилити один одного, об’єднатися в статусі надкластерного дитячого територіального медичного об’єднання, надавати допомогу нашим дітям за напрямками, якими вимагає держава. Оце є основний лейтмотив об’єднання.

Об’єднання завжди чомусь трактується як обов’язкове скорочення. Але це об’єднання функцій в першу чергу, підсилення функцій однієї й іншої лікарні. І якщо вивільнятися персонал, то є такий напрямок чи вихід — це перенавчання людей.

Зараз, наприклад є дуже затребувана реабілітація і в нас троє лікарів педіатрів, враховуючи зменшення затребуваності в наданні власне педіатричної медичної допомоги в стаціонарах, проходять спеціалізацію по реабілітаційній медицині дитинства.

Щодо середнього медичного персоналу, ми вже бачимо, нам необхідно розвивати діагностичні служби, комп’ютерну томографію, функціональну діагностику. Тобто ті медсестри, які в нас вивільняться, будуть перенавчатися і збережуть свої місця праці. Тож об’єднання — це не обов’язково скорочення.

Розмови про об’єднання цих двох лікарень тривають у Львові вже не один рік. Навіть були спроби їх об’єднати, але цього досі не відбулося. Чому?

Перша причина — це відсутність реформування стаціонарної допомоги. Тобто сьогодні гроші йдуть за пацієнтом, змінилася ментальність надання медичної допомоги. Тобто в лікарні зацікавлення є у важких пацієнтах, в складних пацієнтах. І не було комунікації з персоналом і знов же ж повертаємося, що трактувалося в колективах, що об’єднання — це обов’язково скорочення. Ні, об’єднання — це є розвиток, це є підсилення один одного.

І на сьогодні вимога держави є така: або ви надаєте допомогу так, як ми вимагаємо, або статус надкластерної лікарні ви втратите, враховуючи конкуренцію, дуже жорстку конкуренцію на ринку надання медичних послуг. А конкуренція ще є не тільки у великій кількості медзакладів, потужних медзакладів, а конкуренція в тому, що є популяційний виклик — зменшення дитячого населення. Понад вісім мільйонів українців, а народжуваність в Україні за цей рік знизилася на 28%. Що це означає? Це означає, що дітей стало на третину менше.

Життя кожної дитини — дуже важливе, дуже значуще і тому держава ставить підвищені вимоги власне до надкластерних лікарень, де будуть лікуватися найважчі пацієнти, де вони повинні отримувати комплексну, якісну медичну допомогу.

Чи розуміють власне колективи обох лікарень, що цей крок є необхідний, якщо йдеться про збереження лікарень?

Коли було прийняте рішення на рівні міністерства, підписане міністром і затверджене головою військової адміністрації, то в нас були збори трудового колективу, де була доведена ця інформація, що або ми рухаємося в стані реформування, або ми невдовзі втратимо те, чого ми досягнули багаторічною працею, тобто статус ведучої лікарні області.

Ми створили по кожному напрямку групи найкращих — топових спеціалістів, лікарів, які обговорюють у своєму середовищі по напрямах як себе посилити та що в нас є слабке, так званий SWOT-аналіз. Тоді оці переговорні групи вийдуть на переговори з нашими колегами. Думаю, що краще ніж вони знають ситуацію із середини, ніхто краще цього не придумає, як провести якісно реорганізацію в інтересах пацієнта в першу чергу.

Що зміниться для пацієнтів? Чи якось будуть переїжджати одні відділення з Чорнобильської лікарні в “Охматдит”?

Однозначно, що реорганізація буде вимагати певного перебудування в організаційній структурі клінік. Ми вже це бачимо, але поки що не будемо озвучувати, тому що воно повинно остаточно визріти і обговоритися.

Що виграє пацієнт? Пацієнт в першу чергу виграє в якості надання медичної допомоги, в якості діагностики, в швидкості, в комплексності, в спеціалізованості. Пацієнт виграє в кращому доступі до дорогого обладнання, такого, наприклад як магнітно-ядерний резонанс, чи КТ. Адже міністерство в першу чергу буде централізовано поставляти таке обладнання власне в надкластерні лікарні.

Пацієнт виграє очевидно і в кращих побутових умовах лікування, оскільки власник буде зацікавлений, щоб його клініки були конкурентно здатними і буде в першу чергу інвестувати, виділяти кошти на ремонтні роботи. Надкластерна лікарня — це є обов’язок всієї громади області, це не тільки там району, де кластерні лікарні, це все є громада області.

Що для лікаря зміниться? В першу чергу — це є гідні умови праці, це є професійний ріст, це є кращі контакти із закордонними клініками. Адже потужні клініки мають довготривалу співпрацю, а не разову. Це є гідна заробітна плата, коли лікарня є фінансово спроможна, топові спеціалісти повинні отримувати та вони вже отримують, якісь преференції в заробітній платі. Це є стабільність і в кінцевому результаті престиж, бо я працюю в престижній лікарні. Так я з цієї лікарні, яка є дуже престижна серед населення.

Чи зміниться навантаження на медзаклад у зв’язку з об’єднанням?

Звичайно, ми прагнемо, щоб це навантаження збільшилося. Чим більше навантаження, тим ми більше заробимо, тим кращою буде фінансова ситуація в клініці.

Якщо повернутися до об’єднання лікарень “Охматдит” і Чорнобильської лікарні, то про які власне терміни йдеться?

Якщо сесія обласної ради прийме це рішення, що воно буде цього року — об’єднання, це десь у вересні має бути, то й в нас на все про все буде два місяці. Тому що ми на грудень повинні мати уже перемовини з Національною службою здоров’я України, як нова юридична особа.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Це ніч довга, як то кажуть. Тому це дуже складний період, але я маю надію, що враховуючи розуміння в колективі, ми його пройдемо із гідністю і це тільки дасть користь і пацієнту, і лікарні.


Джерело: Суспільне мовлення України