Суспільне мовлення

У Львові з міського бюджету оплачуватимуть 80% вартості ремонту балкону: що відомо

Львів’янам, які не мають грошей на ремонт своїх балконів, місто допоможе із ремонтом. Відповідну програму ухвалили сьогодні, 23 серпня, під час сесії Львівської міської ради.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Власники балконів у будинках, які не є пам’ятками архітектури, але перебувають у поганому стані, можуть подаватися на спеціальну Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків. Програмою передбачено проведення невідкладного чи капітального ремонтів, реконструкції, ремонтно-реставраційні роботи спільного майна у багатоквартирних будинках Львівської громади.

“Місто підготувало програму, яка розширює можливості співфінансування ремонтів балконів. При ремонтні балкону 80% коштів готове дати місто, а 20% має забезпечити мешканець. Відзначу, що у Львові є приблизно 380 тисяч балконів, відтак це потребуватиме значних коштів, які нам треба буде резервувати у бюджеті на наступний рік. Але інших варіантів немає, бо багато балконів дійсно є в поганому стані”, — каже міський голова Львова Андрій Садовий.

За словами заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, балкон входить до технічного паспорта квартири, тому мешканці несуть відповідальність за його стан. Зараз у кожному районі міста створені відповідні робочі групи, які проводять обстеження балконів. Обстеження триватиме до жовтня 2023 року. Фахівці складуть відповідні акти: скільки балконів є в хорошому стані, скільки — у задовільному, а скільки потребують ремонту.

“Спочатку балкон обстежує звичайна комісія за участю балансоутримувача будинку, представника району. Вони проводять огляд плити, перил балкону і визначають, який його стан. Коли комісія бачить, що балкон у поганому стані, то дає припис, що мешканець повинен привести його до належного стану, щоб запобігти травматизму. Далі необхідно замовити експертний висновок у спеціалізованої організації, яка дасть належну оцінку стану балкону. Якщо цей висновок підтвердить аварійність, то тоді необхідно збирати відповідний пакет документів і подаватися на участь у Програмі”, — каже Ірина Маруняк.

Як повідомила чиновниця, зараз на райони міста виділено приблизно по 2 млн грн. Відтак ще цього року можна відремонтувати певну кількість балконів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Мешканцям, які є власниками балконів у будинках-пам’ятках архітектури, для проведення ремонту балкону необхідно подаватися на Програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури. Детальніше консультацію щодо цієї програми можна отримати, звернувшись в управління охорони історичного середовища. А документи потрібно буде подати до ЦНАП.


Джерело: Суспільне мовлення України