Суспільне мовлення

У Львові до першого класу піде понад 8 тисяч дітей

Навчальний рік у 2023 році для учнів львівських шкіл розпочнеться з уроку про спілкування з дітьми та дорослими, які внаслідок війни втратили руки чи ноги, або пересуваються у кріслі колісному.

Про це сьогодні, 22 серпня, під час брифінгу повідомив очільник міського управління освіти Андрій Закалюк.

“Цього року ми просимо замість квітів перераховувати кошти на реабілітацію дітей, які лікуватимуться у дитячому відділенні Unbroken, яке створюється”, — говорить він.

За словами Андрія Закалюка, у Львові немає визначеної дати початку навчального року і школи самі вирішуватимуть, коли їм розпочинати навчання: десь проведуть перший урок 30 серпня, десь – вже у вересні. Але у всіх школах навчатимуться офлайн. Щоправда, якщо навчальні заклади не мають можливості одночасно розмістити всіх учнів в укриттях під час повітряних тривог, то вони матимуть дні з онлайн-навчанням.

“Ми вже маємо досвід навчання під час тривог та під час знеструмлень. Тому кожна школа сама визначає свій план навчання відповідно до того, яка є кількість місць в укритті. Але ми просимо всі школи та робимо все для того, щоби молодша школа не мала дистанційного навчання”, — зазначив він.

Андрій Закалюк каже, що в старших класах можна визначити один день дистанційного навчання або ж діти можуть вчитися тиждень стаціонарно, тиждень — дистанційно.

За його словами, місто виділило ще 10 млн гривень для ремонту шкільних укриттів. За ці гроші розширювали приміщення, де можуть сховатися школярі та вчителі під час повітряних загроз. Також у багатьох школах доводилося розв’язувати проблеми з гідроізоляцією та вентиляцією. Адже, як виявили перевірки, шкільні підвали буди вологими.

“Минулого року, коли ми почали облаштовувати укриття у школах, ми не розуміли з чим ми стикнемося. Зараз ми найбільше стикаємося з проблемою гідроізоляції. Ми мали донедавна дуже дощове літо. І ми побачили, що гідроізоляція в дуже поганому стані. Ми бачимо як укриття затікають”, — каже він.

І додає, що у Львові всі навчальні заклади готові до стаціонарного навчання. Деякі навчальні заклади змушені будуть використовувати укриття у сусідніх будівлях.

“Побудувати нові укриття зараз — неможливо”, — каже він.

Серед нововведень нового навчального року очільник управління освіти згадав і про стоячі парти.

“30 % парт у класі будуть стоячими. Діти під час уроку будуть переміщатися: трохи будуть стояти, трохи – сидіти. Дитина за один урок поміняє своє місце і 15 хвилин з 45 буде працювати за стоячою партою”, — говорить він.

Також у класах та коридорах планують встановити шведські стінки та інше спортивне устаткування, аби діти мали можливість рухатися. А на стелі намалюють офтальмологічні кола — спеціальні стрілки, розроблені медиками, для вправ для очей.

Щоправда, ці нововведення поки що стосуються тільки двох львівських шкіл — №49 та “Лідер”.

Окрім того, чиновники міської ради рекомендують школам скасувати оцінювання учнів з музики, малювання та фізкультури. Але рішення будуть приймати саме в школах.

Натомість у кожній школі встановлять питні фонтанчики, аби діти мали доступ до питної води.

Все це фінансуватиметься з місцевого бюджету.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також Андрій Закалюк зазначив, що цього року Львів матиме 8 тисяч 300 першачків. Серед них ті, кому зараз виповниться сім років. Торік батьки цих дітей не зважилися віддати дітей до школи, оскільки ніхто не міг зрозуміти як відбуватиметься навчання в умовах активної війни.


Джерело: Суспільне мовлення України