Суспільне мовлення

Їдуть на відпочинок: на кордоні з Польщею зросли черги через туристів

Щодоби близько 100 тисяч людей перетинають кордон України у чотирьох західних областях. Понад 60% з них обирають пункти пропуску з Польщею, каже речник Західного регіонального управління прикордонної служби Роман Павленко. Зараз людей на кордоні побільшало ще і через сезон відпусток. Яка ситуація на кордоні та як зросла кількість туристів цьогоріч, дізнавалося Суспільне.

Мешканка Хмельницького Лілія Ангелюк з донькою Мією запланували поїздку на море. Для перетину кордону обрали пункт пропуску “Краківець”.

“Ми їхали до Львова, переночували, щоб дитині було легше, і вранці відправились. Наш водій прогнозує, що десь о 3-5 годині ми пройдемо чергу. А потім, я так розумію, годину-півтори до аеропорту. І в нас літак о 12, а потім ще трансфер до готелю. Думаю, десь вранці завтра маємо бути”, — каже Лілія Ангелюк.

Лілія Ангелюк з донькою. Суспільне Львів

На кордоні їхній туристичний автобус — дванадцятий у черзі.

“Скільки будемо стояти? Думаю, недовго. Бо в нас літак о 23:40 і до літака ми маємо прибути. Відпочити хочеться, морально вже перезавантажитися”, — говорить киянка Анна.

Киянка Анна

Киянка Анна. Суспільне Львів

У загальній черзі на кордоні стоять туристичні та пасажирські автобуси, що їдуть далі до Європи за певними маршрутами. Роман Худьо — водій автобуса, що прямує з Запоріжжя до Праги. Розповідає, дотримуватись розкладу не можуть, зважаючи на черги перед пропускними пунктами.

“Бували випадки, що ми стояли 23 години, 22 години. Два тижні тому ми стояли 23 години. Ми стоїмо, ми на роботі, ми мусимо стояти. А як люди до того ставляться? Люди всі надіються, а багато людей їдуть в аеропорти, на літаки. Не розраховують, що стільки часу можна стояти”, — розповідає водій рейсового автобуса.

Водій Роман Худьо

Водій Роман Худьо. Суспільне Львів

Через закриті аеропорти до курортів люди дістаються через західні кордони країни. Окрім того, за словами представниці турфірми Надії Ковалишин, порівняно із минулим роком у так званий “високий” літній сезон у них збільшилось туристів майже на 40 відсотків. І черги на кордонах людей, за її словами, не зупиняють.

“Туристи, звичайно, питають, хочуть перестрахуватися, уточнити, скільки часу це займає. Але туроператори надають таку послугу як трансфер від оператора і забезпечують добирання вчасно, або затримують літак, якщо, наприклад, час на кордоні затримується до 7-10 годин. Зараз більше автобусних турів, це є напрямки: Болгарія, Чорногорія, Греція, так само і вильоти з інших країн Європи”, — каже менеджерка турфірми.

Черга на кордоні

Черга на кордоні. Суспільне Львів

Як повідомив речник Західного регіонального управління прикордонної служби Роман Павленко, понад половина людей, що перетинає західний кордон держави, їде через пункти пропуску з Польщею.

“Майже щодоби в межах чотирьох західних областей ми пропускаємо через державний кордон України близько 100 тисяч осіб. В якийсь день трішки більше, в якийсь день до сотні тисяч осіб. Разом з тим більше 60 відсотків приходиться на державний кордон із Республікою Польща. Тобто, ті пункти пропуску, які функціонують в межах Львівської області та на Волині”, — каже Роман Павленко.

Як повідомили на сайті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, з наступного тижня для зменшення черг збільшать кількість пунктів пропуску, де діятиме ЄЧерга саме для автобусів. Із 21 серпня записатись у ЄЧергу у межах Львівщини можна буде автобусам, що їдуть через Краківець та Шегині.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України