Суспільне мовлення

Сказ на Дрогобиччині: медики розповіли про стан чоловіків, які контактували з борсуком

Двоє чоловіків, які отримали подряпини та укуси під час контакту зі скаженим борсуком, вже отримали перше щеплення від сказу. 18 серпня мають отримати друге. Третій чоловік від лікування відмовляється.

Як розповіла Суспільному лікарка-епідеміологиня Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Ірина Фесенко, від лікування відмовляється мешканець села Брониця Дрогобицької громади.

“Він каже, що його борсук не кусав і не дряпав. То ж не бачить потреби щепитися. Але ми працюємо з ним і сподіваємося переконати в необхідності вакцинування”, — каже лікарка.

За словами Ірини Фесенко, чоловік стверджує, що коли він побачив та впіймав тварину, борсук був спокійний і не виявляв агресію. Спіймав чоловік його у полі, неподалік від свого села.

Після чого завіз до знайомих у село Новошичі, де місцеві мешканці спробували обробити тварину протипаразитним препаратом. Борсук почав вириватися й подряпав одного чоловіка, а іншого – вкусив. Чоловіки дали спокій тварині. А наступного дня виявили, що вона – померла.

Експертиза, яку провели у Пустомитівській міжрайонній державній лабораторії Держпродспоживслужби виявила, що борсук мав сказ.

“Зараз всі троє чоловіків почувають себе добре. І той, хто відмовляється від щеплення, мотивує це своїм добрим самопочуттям”, — зазначила лікарка-епідеміологиня Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За її словами, ознаки сказу у людини можуть проявитися від двох тижнів до місяця після інфікування.


Джерело: Суспільне мовлення України