Суспільне мовлення

Наступив на кілька мін одразу: у Львові відновлюється захисник з Київщини

У Львові лікуються захисник з Київщини. Чоловік наступив на кілька мін одразу та втратив обидві ноги на Харківщині.

Історію пацієнта розповіли у Першому ТМО Львова.

Сергію Денисову — 29 років. Чоловік із Вишгорода, що на Київщині. Сергій брав участь у Революції Гідності. Кілька разі чоловік намагався вступити до ЗСУ, але його не брали, бо він обмежено придатний до служби, навіть під час воєнного стану. Щоб захищати Україну Сергій у 2015 році долучився до добровольчого формування.

Військовий Сергій Денисов. Фото: Перше ТМО Львова

Влітку 2022 року Сергій одружився, а свій “медовий місяць” провів у боях на Харківщині. На початку вересня того ж року військовий наступив одразу на кілька мін та втратив обидві ноги.

“Від болю кричав так, що всі навколишні села чули. Поки мене несли, я просив, щоб мене добили. Ось, що для мене ціна свободи та незалежності, яку я плачу і буду платити. Я знав, на що я йшов. Але я не знав, що буде настільки боляче — тут треба бути чесним”, — розповідає Сергій.

Наступив на кілька мін одразу: у Львові відновлюється захисник з Київщини

Військовий Сергій Денисов. Фото: Перше ТМО Львова

Протягом 4 місяців Сергій переніс 20 операцій.

“Найважчим завданням для лікарів було врятувати коліно воїна та уникнути додаткової реампутації”, — йдеться у повідомленні.

Після того, як коліно вдалось зберегти, Сергія відправили на реабілітацію до Львова готуватися до протезування. Через те, що чоловік кілька місяців не рухався, у нього розвинулась — колінний суглоб перестав розгинатися. Тому Сергій кожен день займається із фізичним терапевтом, амплітуда розгинання поступово збільшується.

“Крім стабілізації ми ще займаємося покращенням когнітивних здібностей мозку. Дуже часто після травм, контузій погіршується пам’ять, концентрація, увага. Над цим треба працювати якомога швидше, щоб потім такі травми не далися в знаки”, — говорить нейропсихологиня Евелія Більська.

Наступив на кілька мін одразу: у Львові відновлюється захисник з Київщини

Військовий Сергій Денисов разом із дружиною. Фото: Перше ТМО Львова

Сергій лікується більше року. Весь цей час поруч із ним дружина. Чоловік каже, що не знає, наскільки мобільним буде після протезування, але певен, що застосування його бойовому досвіду знайдеться.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Людські бажання вони сильніше, ніж майже все! Навіть обставини підкоряються бажанню, якщо воно дійсно є. Втрата кінцівок — це не кінець життя. Протези є, варіантів багато і вони ефективні”, — каже Сергій.


Джерело: Суспільне мовлення України