Суспільне мовлення

У Львові у будинку біля Дому Франка відновили автентичну браму

У Львові на вулиці Уласа Самчука, 30 відреставрували браму у будинку, якому понад 100 років. Роботи тривали близько двох місяців.

Про це повідомили на сайті ЛКП “Бюро спадщини”.

За словами фахівців, брама була у незадовільному стані, з втраченим лакофарбовим покриттям, особливо у нижній частині, через постійне затікання дощу. Також були втрачені ковані декоративні елементи.

“Під час реставраційних робіт відновили декоративну капітель притульної планки, профільований горизонтальний імпост (карниз). За автентичним зразком ми виготовили втрачені декоративні елементи металевих ґраток. Усунули дисгармонійні ґратки світлика. Відновили можливість відчиняти дверні віконця, а також встановили нову, характерну для дверей того часу, латунну клямку”, — каже майстер-реставратор Ігор Вардзаль.

Відреставрована брама на вулиці Уласа Самчука, 30 у Львові. Фото: ЛКП “Бюро спадщини”

Також фахівці відновили нижні тахелі. У нижній частині дверних полотен реставратори влаштували додаткові планки, щоб захистити її від дощової води.

У Львові у будинку біля Дому Франка відновили автентичну браму

Брама до та після реставрації. Фото: ЛКП “Бюро спадщини”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами директора ЛКП “Бюро спадщини” Павла Богайчика, реставраційні роботи відбувались у межах програми співфінансування та коштували 63 тисячі гривен. З цієї суми жителі будинку оплатили 30%, решту — місто.


Джерело: Суспільне мовлення України