Суспільне мовлення

Ваучери на перенавчання: яка ситуація на ринку праці на Львівщині

На Львівщині, за словами директора обласного центру зайнятості Василя Барилюка, зараз є 3700 офіційно безробітних. Для людей, які хочуть опанувати нову професію, пропонують ваучери на перенавчання.

Катерині Стрілецькій із сім’єю вдалось виїхати із Києва 25 лютого 2022 року. Оселилась вона у Бориславі на Львівщині. Потім почала шукати роботу, пішла в центр зайнятості. Коли дізналась, які є вакансії, вирішила навчатися на швею.

“Зараз я практику проходжу в Бориславі на виробництві і я шию військову форму. Тут я в безпеці себе відчуваю, але скоро в Київ буду вертатися, не можу без Києва”, — каже киянка.

Катерина Стрілецька. Суспільне Львів

А Катерині Крохмаль вдалось виїхати з Херсона у березні 2022, як тільки там почалась окупація.

“Спочатку все як в тумані. Десь рік ти не жив, а існував просто. Потім я знайшла роботу, але вона була дуже тяжка і фізично, і графік. Мені доводилось працювати вночі і тоді я подумала, що потрібно знайти нормальну роботу. У мене ще мала дитина і вона, коли я вночі збиралася, просиналася така: “Мама, вночі треба спатки, а не працювати”, — каже жителька Херсона.

Катерина Крохмаль

Катерина Крохмаль. Суспільне Львів

Обидві жінки навчаються у Львівському центрі профтехосвіти від служби зайнятості. На частину професій тут діють ваучери на перенавчання, вартість яких понад 26 тисяч гривень, каже директор цього центру Зіновій Вантух.

“Зараз за ваучерами навчається 37 осіб. У нас всіх тих професій, які є в переліку на ваучери, то є 11. То є електрогазозварювальники — затребувана професія, монтажник санітарно-технічних систем і устаткування, трактористи, швачки”, — каже чоловік.

Центр зайнятості

Центр зайнятості. Суспільне Львів

Загалом в області ваучери діють на 123 професії, каже директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, співпрацюють 36 закладів профтехосвіти та майже усі вищі навчальні заклади. Скористатися ваучерами можуть не лише переселенці.

“Право на отримання мають в першу чергу особи старші 45 років і які мають не менше 15 років страхового стажу. Також право на отримання ваучера мають особи, які мають інвалідність, якщо відсутня робота по кваліфікації, яка в них є. Бракує зараз водіїв транспортних засобів, бракує слюсарів, бракує будівельників, найбільше бракує швачок, бракує поліцейських, бракує медичних працівників середньої ланки”, — говорить директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк.

За словами Василя Барилюка, в обласному центрі зайнятості на обліку є близько 3700 безробітних, а вакансій є майже вісім з половиною тисяч. Середня зарплата, яку пропонують — 12200 гривень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України