Суспільне мовлення

У Львові на Марсовому полі знайшли останки військових Вермахту

У Львові завершили перший етап ексгумації давніх поховань на Марсовому полі. Загалом виявили 653 людські останки. Серед них — рештки двох бійців армії нацистської Німеччини.

За словами керівника Меморіально-пошукового центру “Доля” Святослава Шеремета, 26 поховань належать до періоду Першої світової війни, решта — часів Другої світової та повоєнного періоду. Поховання були розміщені рядами на різній глибині — від 40 см до понад 2 метрів.

“Є дуже цікавий артефакт, який віднайдений. Для нас це величезна дивина. В періоді Другої світової війни можна побачити німецький ідентифікаційний жетон. Зокрема, серед віднайдених останків двоє були солдатами німецької армії часів Другої світової війни — солдатами Вермахту. Як вони сюди потрапили, для нас величезна загадка”, — каже Святослав Шеремета.

Також під час розкопок віднайшли надмогильні плити із прізвищами, хрести, християнську символіку та особисті речі.

Хрести, які знайшли в похованнях. Суспільне Львів

“Знайшли архівні фотографії, де фактично вся територія була в надгробках. Ці плити — це є в основному Друга світова війна. А ми знаємо, як радянська тоталітарна система будувала свою ідеологію на культі так званої “Великої вітчизняної війни” і ми бачимо, як в 70-ті роки вони насправді ставилися до них. Плити були або в похованнях, або поховані в землі”, — додає керівник центру “Доля”.

Надмогильні плити, які були закопані в землі

Надмогильні плити, які були закопані в землі. Суспільне Львів

За словами Святослава Шеремети, знайдені речі передадуть до музею.

Речі, які знайшли в похованнях

Речі, які знайшли в похованнях. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Людські останки часів Першої світової перепоховають на Личаківському цвинтарі, а часів Другої світової та повоєнного періоду — на Голосківському. Наступний етап досліджень – центральна алея.


Джерело: Суспільне мовлення України