Суспільне мовлення

Що робити, якщо людину уразило струмом: пояснює львівська лікарка з медицини невідкладних станів

На Львівщині протягом вихідних померло троє людей від ураження електричним струмом, з них двоє — діти. Лікарка з медицини невідкладних станів Соломія Лукач, у коментарі Суспільному розповіла як надати допомогу травмованій людині.

За словами Соломії Лукач, в першу чергу людина, яка надає домедичну допомогу, має переконатись у відсутності небезпеки. Якщо травмований перебуває під дією електричного струму, необхідно вимкнути джерело або відкинути електричний дріт за допомогою сухої дерев’яної палиці чи іншого електронепровідного предмета.

Потім здійснити огляд травмованої людини: перевірити наявність свідомості і дихання, за методом “Бачу, чую, відчуваю”. Протягом 10 секунд травмований має зробити два або більше вдихів.

“Якщо травмований не дихає та без свідомості, якомога швидше зателефонуйте за номером 103 та викличте екстрену медичну допомогу”, — говорить Соломія Лукач.

Після виклику лікарів, треба розпочати серцево-легеневу реанімацію.

“30 натискань на грудну клітку та два вдихи. Якщо людина незнайома і немає засобів індивідуального захисту для проведення штучного дихання, тоді просто безперервно компресуємо грудну клітку. Для непрямого масажу серця треба зробити 100-120 натискань протягом хвилини, глибина натискання 5-6 сантиметрів, руки повинні бути розташовані посередині грудної клітки”, — каже Соломія Лукач.

Якщо травмована людина без свідомості, але дихає, чи ви вдало його реанімували, треба перевести людину у бокове стабільне положення. До приїзду медиків, потрібно забезпечити постійний нагляд за травмованою людиною, оскільки стан може погіршитись.

Електротравма може проявлятись порушенням свідомості та зупинкою серця, але інколи людина може не виявляти жодних скарг. Тому в будь-якому випадку треба звернутись по медичну допомогу: консультація кардіолога та проведення ЕКГ, адже струм негативно впливає на серцево-судинну систему, а саме — може викликати порушення ритму серця та його провідності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомили у Нацполіції Львівщини, протягом 24-25 червня в області загинуло троє людей, яких уразило струмом. Серед них — двоє дітей. 24 червня в одному з сіл Бібрської громади 9-річна дівчинка, доторкнулась до обірваного внаслідок буревію дроту лінії електропередач, який лежав на землі. Дитина загинула на місці. 25 червня, на пожежній водоймі у селі Малехів внаслідок ураження струмом загинув 12-річний мешканець Волинської області, який приїхав до родичів на канікули. На вулиці Таллінській у Львові на даху локомотива виявили тіло 20-річного жителя одного з сіл Яворівського району з ознаками ураження електричним струмом.


Джерело: Суспільне мовлення України