Суспільне мовлення

Заражені продукти, вода та брудні руки. Як вберегтись від сальмонельозу влітку

Влітку зростає ризик виникнення кишкових інфекцій. Однією з таких є сальмонельоз, збудниками якого є мікроби, що потрапляють в організм через продукти, воду або брудні руки. Ці бактерії надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі. Часто сальмонелу можна виявити в м’ясних салатах, фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, а також у фруктах, ягодах і овочах. Що таке сальмонельоз, як він передається та як захиститись від небезпечної інфекції дізнавалось Суспільне.

Від початку 2023 року на Львівщині зафіксували 7 спалахів інфекції

Хоч піковими періодами захворюваності на сальмонельоз є літо та осінь, спалахи можуть виникати протягом року.

За словами завідувачки відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірини Куліш, у Львові цього року зафіксували вже три спалахи сальмонельозу, два з яких у червні.

“З початку 2023 року у Львові та Львівській області зареєстрували сім спалахів інфекцій, з них три – сальмонельозу. Перший трапився у січні, коли захворіло п’ятеро дорослих. Другий і третій – цього місяця. У Львівську обласну інфекційну лікарню загалом у червні госпіталізували 28 людей, у тому числі 5 дітей. Минулого, 2022, року зафіксували 19 спалахів, з яких 14 – серед внутрішньо переміщених осіб, але сальмонельоз виявили лише у двох випадках”, – каже Ірина Куліш.

Зокрема, як зазначила жінка, у першому червневому випадку після відвідин закладу громадського харчування захворіли семеро людей, з них одна дитина. У хворих виділили сальмонелу. За результатами епідрозслідування встановлено, що пацієнти вживали круасани з куркою, що ймовірно й стало причиною їхнього захворювання.

У другому червневому випадку отруїлася відразу 21 людина, з них четверо дітей. Як пояснила Ірина Куліш, відповідно до епідрозслідування було встановлено, що 95% хворих споживали салат Цезар.

Саме заражені курятина, яйця, а ще молоко, риба та інші термічно необроблені продукти найчастіше становлять небезпеку зараження сальмонелою. Ні зовні, ні за смаком вони не відрізняються від нормальних. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, кремових кондитерських виробах сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Також механізмом передачі від людини до людини є фекально-оральний, тобто через брудні руки. Сальмонели можуть потрапити в продукти й під час транспортування, фасування та продажу.

“Літній період, а також теплий осінній сезон – сприятливі для розмноження бактерій і збудників, що викликають захворювання на гострі кишкові інфекції, які потрапляють в наш організм із зіпсутими продуктами харчування та через недотримання елементарних правил гігієни. Бактерії роду сальмонела дуже стійкі у довкіллі. Наприклад, у воді можуть зберігатись до трьох місяців, у м’ясі та яйцях — до семи місяців, а в заморожених продуктах до двох років. Сальмонела гине лише при 80 і більше градусах”, – пояснює Ірина Куліш.

Маєте симптоми – зверніться до лікаря

Інкубаційний період сальмонельозу у середньому становить від шести годин до двох-трьох діб. За словами Ірини Куліш, хвороба може проходити в легкій формі, але, в деяких випадках, коли є зневоднення, може становити загрозу для життя.

Проявляється інфекція високою температурою до 40 градусів, загальною інтоксикацією, ознобом, шлунково-кишковими розладами – болями в животі, нудотою, блювотою, діареєю. Такі симптоми можуть тривати навіть до двох тижнів. У дітей сприятливість до інфекції значно вища, ніж у дорослих.

Симптоми сальмонельозу типові для харчового отруєння, а в деяких випадках нагадують апендицит. Тому при появі хоча б одного з симптомів захворювання, необхідно якомога швидше звернутись до сімейного лікаря, а той при потребі скерує до інших спеціалістів. Самолікування у такому випадку заборонене і може лише нашкодити.

Прості правила, що рятують

Щоб не захворіти на сальмонельоз, за словами головної санітарної лікарки Львівщини Наталії Іванченко, потрібно дотримуватись простих правил. Перше з них – ретельно мити руки перед приготування їжі та перед вживанням їжі. Друге – вживати лише безпечну бутильовану або кип’ячену воду. Серед наступних – вживати продукти після достатньої і правильної термічної обробки. Наприклад, молоко варто кип’ятити, м’ясо піддавати достатній термічній обробці, овочі і фрукти – мити і обдавати окропом.

При приготуванні і зберіганні страв потрібно дотримуватись принципу: окремо зберігати сирі і приготовлені страви у холодильнику. Варто пам’ятати, що для кожного продукту необхідно використовувати окремі дощечки і бажано ножі – для риби, м’яса, сирих і готових продуктів.

Як наголосила Наталія Іванченко, якщо є розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, пронос, біль в животі), біль в горлі, висипання або поранення на руках – готувати їжу категорично заборонено.

За рекомендацією МОЗ варто:

  • уникати сумнівні громадські місця харчування у літній період та не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • сирі продукти тваринного походження відразу після покупки класти в холодильник і зберігати окремо;
  • розморожувати м’ясо лише в холодильнику;
  • ретельно мити яйця перед вживанням;
  • дотримуватись чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • не їсти погано просмажене м’ясо – м’ясо та птицю треба варити як мінімум одну годину;
  • не вживати гоголь-моголь і не пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин;
  • пити тільки кип’ячене молоко, а також уникати вживання сиру, придбаного в літній період в сумнівних торгових точках;
  • під час поїздок, подорожей не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Дотримання цих доволі простих правил допоможе вам і вашим близьким уникнути не лише такого небезпечного захворювання, як сальмонельоз, а й інших кишкових інфекцій”, – йдеться у повідомленні.


Джерело: Суспільне мовлення України