Суспільне мовлення

З Чикаго — на фронт. Американські волонтери привезли на Схід України допомогу для ЗСУ

Волонтери благодійного фонду здійснили поїздку на Схід України та передали воїнам допомогу з Чикаго на 300 тисяч доларів. Це понад 11 мільйонів гривень. Загалом у прифронтовій зоні провели чотири дні та розповіли про поїздку.

Участь в поїздці брали дві частини команди фонду Help Heroes Of Ukraine: американці та українці (більшість українців зі Львова). За чотири дні відбулося понад 20 зустрічей з підрозділами, командирами та бійцями. Маршрут пролягав з Чикаго до Львова, а потім через Харківщину — на Херсон. Далі були Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Покровськ, Павлоград, Запоріжжя і Херсонщина.

Вказівний знак на в’їзді в Донецьку область. Скриншот з відео Help Herous of Ukraine

Серед допомоги, яку передали: міношукачі, тепловізори, дрони, тепловізійні приціли, нічні прилади і камери, тактичне спорядження, бронежилети, каски, одяг.

“Ми були реально вражені, бо коли ми зустрічаємося з ними у Львові чи в Києві, то вони в цивільному одязі, ну, і у військовому, але тут — у повній амуніції, на військових автомобілях, зі зброєю – і це вражає! А хлопці: “У нас все спокійно”…Я думаю, що вони відчували відповідальність за нас, бо як не як благодійний фонд, який складався з десятка людей… Та й ми везли достатньо багато допомоги для військових… І вони переживали, або щось та й не прилетіло”, — каже про поїздку директор представництва Help Heroes Of Ukraine в Україні Володимир Заболотовський.

З Чикаго — на фронт. Американські волонтери привезли на Схід України допомогу для військових

Волонтери фонду під час зустрічі з воїнами. Вказівний знак на в’їзді в Донецьку область

Одні із перших, з ким зустрілись благодійники на Донеччині, бійці з колишнього “Азову”, зараз це 3-тя окрема штурмова бригада.

“Ми щит, який захищає, але ви — рука, яка тримає цей щит”, — сказав головний інструктор цього підрозділу з восьмирічним досвідом, захисник “Азовсталі” Георгій Купарашвілі.

З Чикаго — на фронт. Американські волонтери привезли на Схід України допомогу для військових

Георгій Купарашвілі — захисник “Азовсталі”. Скриншот з відео Help Herous of Ukraine

А останнього дня керівництво і волонтери фонду зустрілися з артилеристами у полях Херсонщини. Привезли хлопцям прилади нічного бачення та інше спорядження.

“Ми зустрічались з одним підрозділом, який втратив дрона, єдиного, який у них був, і вони вже 4-5 днів не могли виконувати свої завдання, бо не мали як проводити спостереження. Коли ми їм подарували дрон, вони були здивовані, бо ж вони не знали, що ми їдемо. Але ці всі речі – дрони, нічні прилади, тепловізори – це речі, які потрібні на кожен день, чи автомобілі. Немає вічних речей, вони всі зношуються і так само й одяг”, — каже директор американського фонду Help Heroes Of Ukraine Роман Заболотовський.

З Чикаго — на фронт. Американські волонтери привезли на Схід України допомогу для військових

Допомога, яку привезли волонтери. Скриншот з відео Help Herous of Ukraine

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Help Heroes Of Ukraine — благодійна організація, яку створили в США у перші дні повномасштабного вторгнення Росії. Її заснували українці, які мешкають у Чикаго. Фонд підписав меморандум зі Збройними силами України, що дозволяє працювати через офіційні запити. Волонтери на фронт передають пікапи, дрони, оптичні прилади (тепловізори, біноклі, приціли, коліматори, тощо), бронежилети, каски та інше екіпірування натівського зразка. Також Help Heroes Of Ukraine допомагає гуманітарною та медичною допомогою українцям, які постраждали внаслідок бойових дій.


Джерело: Суспільне мовлення України