Суспільне мовлення

Веснянки та гаївки: У Львові у Шевченківському гаю організували святкування Великодня

У Львові у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького сьогодні, 16 квітня, організували традиційні святкування Великодня. Там протягом двох днів знайомитимуть відвідувачів з давніми традиціями та водитимуть гаївки. А також виступатимуть етно- та фолькгурти.

У Шевченківському гаю людей вчать водити гаївки: грати в шума, ремня, а хлопці будують вежу та слона. Також танцюють характерні для різних регіонів танці під народні пісні. Приєднались до святкувань Великодня у Львові містяни, туристи, переселенці, які у цей час перебувають на Львівщині.

“Нам дуже подобається, ми давно не були на таких заходах, це — надзвичайно! Вдома, на рідній землі, чудово. Вчимось ці танці танцювати, бо це дуже класно”, — говорить переселенка Катерина Тарасенко.

Фото: Суспільне Львів

Спробував себе у народних танцях військовий із Києва Олександр.

“Це дає людям змогу трошки розслабитись, відчути правильну енергію. Бо війна, насправді, неправильна енергія. Вона вбиває все. Тому відчувати життя саме в таких танцях, живому спілкуванні, якого просто не вистачає хлопцям і всім. Це — буде чудово”, — каже військовий Олександр.

Веснянки та гаївки: У Львові у Шевченківському гаю організували дводенні святкування

Фото: Суспільне Львів

“Гаївки — це зустріч весни. Цей обряд для наших предків символізував взяття погоди під контроль. Нам зараз теж це символічно: брати контроль в свої руки, кликати весну, кликати щось хороше”, — розповідає співорганізаторка святкувань Павлина Запольська.

Святкуватимуть Великдень у Шевченківському гаю впродовж двох днів: 16 та 17 квітня.

Читайте також

У львівському музеї “Шевченківський гай” відкрили виставку писанок

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ґонтина до ґонтини. У Шевченківському гаю реставрують стодолу XIX століття


Джерело: Суспільне мовлення України