Суспільне мовлення

Евакуація із зони бойових дій і волонтерство: як живуть сім’ї військових на Львівщині

Вісім сімей військовослужбовців, які виїхали із зони бойових дій, зараз живуть у селі Верхнє Синьовидне. Їхнім прихистком став центр, де раніше оздоровлювались та відпочивали діти. Про переїзд із зони бойових дій та волонтерство переселенка Надія Приходько розповіла Суспільному.

Надія Приходько приїхала з Сіверська Донецької області, що за 30 кілометрів від Бахмута. Через сильні обстріли торік у травні жінці з родиною довелось евакуюватись. Тепер вона живе у Верхньому Синьовидному.

“Ми виїхали, бо поряд з нами був садочок і попало дві ракети. В нас повилітали вікна, скло з вікон і дверей. А на другий день, 7 травня, ми виїхали. Сюди приїхали 9 травня”, — каже переселенка.

Сина Надії мобілізували. Жінка разом із іншими переселенками волонтерить. Вони навчилися плести маскувальні сітки.

“А що сидіти. Сидіти теж тяжко, нічого не робити. Так що як можемо, так і допомагаємо”, — розповідає мама військового.

Волонтерки плетуть маскувальну сітку. Суспільне Львів

Заклад приймає родини військовослужбовців з березня минулого року. На початку там проживало сто вимушених переселенців, зараз — двадцять. Це переважно родини, які втратили житло, і їм нікуди повертатись. Координує переселенців Галина М’якшила, яка теж з початком повномасштабної війни була змушена виїхати з Києва на Львівщину.

“Волонтери допомагають нам усім і продуктами. Зараз трішки менше, бо на фронт треба. Але і нам привозять, і нам вистачає. Самі собі готуємо, самі за собою прибираємо, все самі робимо”, — каже Галина М’якшина.

За увесь час відколи цей заклад приймає вимушених переселенців, тут прихистили близько трьох сотень людей.

Читайте також

“Скучила за своєю землею”. У Краматорськ прибув перший потяг зі Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У львівській лікарні охрестили підлітка з Бахмута, якого врятували після вибуху міни


Джерело: Суспільне мовлення України