Суспільне мовлення

Інститут помічника ветерана: на Львівщині стартуватиме новий проєкт

На Львівщині стартуватиме пілотний проєкт Мінветеранів зі створення інституту помічника ветерана. Його мета — допомогти учасникам бойових дій адаптуватися у мирному житті. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Проєкт передбачає індивідуальний супровід ветеранів у процесі переходу від військової служби до цивільного життя. Йдеться про психологічну реабілітацію, належне медичне обслуговування, освіту й працевлаштування, підтримку в започаткуванні і розвитку ветеранського підприємництва, забезпечення житлом, соціальні гарантії.

“Держава має сформувати систему і проаналізувати: куди наші воїни йдуть після військової служби. А також надати всі необхідні інструменти для безпроблемної реінтеграції до мирного життя, і окремою складовою є саме комплекса реабілітація”, — каже міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Фото: Львівська ОВА

Проєкт реалізують у 4 областях: Львівській, Вінницькій, Миколаївській та Дніпропетровській. Помічників ветерана готуватимуть при центрах ветеранського розвитку на базі визначених закладів вищої освіти. Будуть розроблені спеціальні навчальні програми для підготовки фахівців, які супроводжуватимуть ветеранів війни та членів їхніх родин.

“Усі питання та потреби, які виникатимуть у ветерана — повинні знаходити супровід і підтримку з боку такого помічника. Він відповідатиме за певну кількість ветеранів у громаді”, — говорить Юлія Лапутіна.

Інститут помічника ветерана: на Львівщині стартуватиме новий проєкт

Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. Фото: Львівська ОВА

Кандидати у помічники ветерана повинні мати українське громадянство, володіти українською мовою, проживати у територіальній громаді, де запровадять пілотний проєкт, мати освіту не нижче молодшого бакалавра. У планах пілотного проєкту підготувати 400 таких помічників.

Фінансуватиметься інститут помічника ветерана за гроші державного бюджету, місцевих бюджетів та партнерів з розвитку. На етапі експерименту заробітна плата помічника ветерана становитиме в середньому 16 тисяч гривень.

Читайте також

У Львові запрацював центр підтримки військових та їхніх сімей

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові запрацював центр підтримки військових та їхніх сімей


Джерело: Суспільне мовлення України