Суспільне мовлення

Перше богослужіння українською: у Свято-Георгіївському соборі УПЦ МП львів’яни проголосували за перехід до ПЦУ

Громада Свято-Георгіївського кафедрального собору Львівської єпархії УПЦ МП, що на вулиці Бобанича, проголосувала за перехід до Православної церкви України. Попри те, що офіційний перехід ще триває, в храмі вже відбулося перше богослужіння українською мовою. Як це було, дізнавалося Суспільне.

Вранці 5 квітня у Свято-Георгіївському кафедральному соборі УПЦ МП розпочалась літургія для парафіян церкви. Поки служба ще не закінчилася, до собору прийшли львів’яни.

У храмі зібралися львів’яни. Суспільне Львів

Для переходу від церкви, яка належала Московському патріархату, до Православної церкви України охочі оголосили збори та почали збирати підписи.

Збір підписів у храмі

Збір підписів у храмі. Суспільне Львів

Парафіянка храму Олена, яка була на службі, виступає проти переходу.

“Це якби серце вийняли з грудей. Для мене це життя, хоч сьогодні помру. Та скільки храмів є? Та моліться люди, та ж церква споконвіків була такою. Тут ніколи про політику не говорять, тільки молитва, завжди моляться за воїнів, от хто тепер буде молитися? За воїнів, за померлих, за то все? Люди моляться, постяться, Псалтир читають, щоб Господь укріпив воїнів”, — каже жінка.

Парафіянка Олена

Парафіянка Олена. Суспільне Львів

Львів’янин Олег каже, однозначно підтримує перехід до ПЦУ.

“Я вже підписався, звісно. Українська церква має бути в Україні українською, а не якась там московська церква, яка і далі молиться за виродків, які вбивають наших дітей, нищать наші міста. І моляться далі тому Кірілу, моляться далі Путлеру і це треба припинити. Коли у Львові існує така церква, розсадник ворожості до України, її треба було вже давно ліквідувати. Нині вдалось. Слава Богу”, — каже львів’янин Олег.

Львів'янин Олег

Львів’янин Олег. Суспільне Львів

Голова на зборах релігійної громади Олексій Дегтяренко розповів про рішення зібрання:

“Було затверджено порядок денний про зміну канонічної приналежності, зміну місцезнаходження юридичне і зміну настоятеля та управи у вказаній релігійній громаді, оскільки ті дані, які містилися в даних департаменту релігії, не відповідали дійсності. Згідно із попереднім статутом, для проведення загальних зборів, щоб вони були правочинними, має бути зібрано більше 2/3 релігійної громади. За даними департаменту з питань релігії, наразі є зареєстровано офіційно 47 людей, враховуючи те, що зареєструвалося близько 150 людей, вже є кворум”.

Поки львів’яни збирали підписи, у церкві почали богослужіння українською мовою. Його провів декан Львівської єпархії ПЦУ, отець Олег Древняк та розповів, що потрібно буде змінити у церкві.

“Треба буде хор, не знаю чи цей залишиться і чи вони вміють співати українською. Буде і диякон, і священників не один, і хор буде. Це ці напрацювання, які треба буде робити. Є священники ті, які тут служили, ми їх не будемо виганяти, якщо вони мають бажання перейти в Православну церкву України, то ми їх приймемо”, — каже отець Олег Древняк.

Перше богослужіння українською

Перше богослужіння українською. Суспільне Львів

Тим часом під церквою зібрались як віряни, так і ті, хто проти, аби у Львові була парафія Московського патріархату. Поки віряни сперечалися, чий храм, документи зі зборів повезли до голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького.

“Сьогодні громада зібралася, чітко сказала, що вона належать до Православної церкви України, і мені б дуже хотілося, щоб на місці цього храму постав новий Гарнізонний храм Православної церкви України”, — каже Максим Козицький.

У цей час до парафіян вийшов вікарій Львівської єпархії УПЦ Іоаків, який розказав, як планують діяти далі.

“Є питання, які ще треба вирішити сівши на стіл перемовин, і насамперед для того, щоб зупинити рейдерські захвати. Чи оскаржуватимемо в суді? Так, звісно ми будемо оскаржувати, але все в правовому полі”, — каже вікарій.

Вікарій Львівської єпархії УПЦ МП Іоаків

Вікарій Львівської єпархії УПЦ МП Іоаків. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • У Львові парафіяни Церкви святого великомученика Георгія УПЦ МП, що на вулиці Тараса Бобанича, 5 квітня зібралися, аби проголосувати за перехід храму до Православної церкви України.
  • Невдовзі біля храму зібралися люди, які тримали плакати із написами “Російській церкві не місце в Україні” тощо. Також туди прийшли люди, які проти переходу до ПЦУ. Про це повідомила кореспондентка Суспільного із місця події.
  • Начальник Львівської ОВА Максим Козицький розповів, що юридичний процес переходу церкви триває. Усі необхідні документи для цього місто вже підготувало, розповів міський голова Львова Андрій Садовий у ефірі “Суспільне. Спротив” напередодні, 4 квітня.


Джерело: Суспільне мовлення України