Суспільне мовлення

“Гвардія наступу”. Як вступити до штурмових бригад на Львівщині

Для посилення сил оборони та звільнення окупованих територій в Україні з початку лютого 2023 року почали формувати штурмові бригади “Гвардія наступу”. Загалом можна вступити до восьми бригад на базі Національної поліції, Державної прикордонної служби та Національної гвардії. Набір триватиме до 1 квітня.

Суспільне дізнавалось, як потрапити до “Гвардії наступу”, яку підготовку проходитимуть ті, хто вступить до лав штурмових бригад та скільки добровольців уже долучилось.

Захищати рідну землю

“Час повертати своє” – так звучить гасло добровільної кампанії з формування штурмових бригад “Гвардії наступу” в системі міністерства внутрішніх справ України. Таким чином Україна готується до звільнення тимчасово окупованих територій.

У межах проєкту створено вісім штурмових бригад: Нацгвардії (“Азов”, “Буревій”, “Кара-Даг”, “Червона калина”, “Рубіж”, “Спартан”), Нацполіції (“Лють”) та Держприкордонслужби (“Сталевий кордон”).

Станом на 1 березня 24 тисячі 235 українців вже подали заявки на вступ до штурмових бригад “Гвардії наступу”, які з 1 лютого почало формувати Міністерство внутрішніх справ України. Про це повідомили у Департаменті комунікації МВС у відповідь на офіційний запит журналістки Суспільного.

Зокрема, до шести бригад Національної гвардії України подано 11 868 анкет. До бригади Національної поліції України надійшло 8 345 заявок. І до бригади Державної прикордонної служби України поступило 4 022 анкет.

Лариса Борщ. Фото: Лариса Борщ

Доброволицею бригади “Лють” стала 53-річна стриянка Лариса Борщ. Як розповіла вона Суспільному, долучитися до оборони та захисту країни мала на меті ще з перших днів повномасштабного вторгнення.

“Коли це все почалося і за якийсь час пройшов страх та шок, зрозуміла, що це війна і вона надовго, тож просто сидіти на місці не варто. Я маю діяти і щось робити. Перше, що зробила, це пішла у військкомат, але там мені відмовили. Це робили й при наступних моїх зверненнях і туди, і в тероборону. Мотивували тим, що я жінка, не є військовозобов’язаною, тож не підлягаю мобілізації. Радили приходити тоді, коли будуть потрібні добровольці”, – розповідає Лариса Борщ, яка у мирному житті працювала менеджером з персоналу, а в останні роки до війни займалася приватною підприємницькою діяльністю та була домогосподаркою.

Відмови долучитись до оборони своїх територій не спинили жінку і вона приєдналась до добровольчого формування, що у Стрию – “Курінь Стрий 2”. З ними підписала контракт і стала навчатися медичної, бойової, вогневої підготовки.

Коли Лариса Борщ почула про початок формувань окремих штурмових бригад, зрозуміла, що це її шанс.

“Сказала сама собі: якщо не спробую, не пробачу”, – каже вона.

Заповнивши анкету на сайті “Гвардії наступу” Лариса Борщ приїхала зі Стрия до Львова для проходження всіх етапів відбору.

“Великої складності у проходженні відбору не має: потрібно пройти ВЛК (військову лікарську комісію), фізичну підготовку, що було для мене дещо важко, тести на логічне мислення, знання законодавства та співбесіди”, – розповідає доброволиця.

В яку бригаду долучитись пріоритету не було. Але, за словами Лариси, була велика мотивація.

“Коли усвідомлюю, що ця нечисть може прийти у твій дім і позбавити всього, мені рве душу. Тому моя головна мотивація – це захист рідних: 26-річної доньки, мами, сестри. Я йду захищати те, що маю і боюсь втратити понад усе”, – каже Лариса Борщ.

Зараз доброволиця, які і решта, хто пройшов відбір, чекають на призначення та навчання. Воно відбуватиметься у межах трьох місяців. Але про те, що це буде за навчання і де саме – ніхто не знає.

Як розповіла Суспільному речниця Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська, до об’єднаної штурмової бригади “Лють” із Львівщини уже записались більше 200 учасників. Серед них як працівники поліції, так і добровольці. Набір триває досі.

Скільки заявок надійшло до інших бригад від мешканців Львівщини наразі не повідомляють.

Відбір та підготовка

Загалом, підхід до відбору кандидатів відбувається у кілька етапів: від заявки та співбесіди до військово-лікарської комісії, проходження психологічних та фізичних тестів. Після успішного проходження доброволець зараховується до лав тієї бригади, яку обрав. Під час відбору до бригад відбуватимуться співбесіди, перевірки, заліки з фізичної підготовки, тому вибір бригади має співпадати з можливостями кандидата.

У Львівській ОВА кажуть: відразу на фронт відправляти нікого не будуть. Після того як людину зарахують, на неї чекає кількамісячна інтенсивна підготовка. Спочатку – індивідуальне навчання, згодом – у складі підрозділу. До підготовки рекрутів залучатимуть інструкторів з вогневої підготовки та тактичної медицини. Лише після того як командир розумітиме, що підрозділ готовий, вони братимуть участь у наступальних операціях задля посилення основних сил нашої країни. Командирами штурмових бригад будуть люди з бойовим досвідом.

Для всіх бійців, які вступлять до лав штурмових бригад, зберігаються пільги, які є для військовослужбовців та поліцейських. Також, крім загального страхового стажу, служба в бригаді буде зараховуватися до стажу державної служби.

Як долучитися до “Гвардії наступу”

Щоб долучитися до одного з підрозділів “Гвардії наступу”, необхідно подати відповідну анкету на сайті проєкту або записатися в ЦНАПах, які розміщені в кожному районі. Додаткову консультацію щодо вступу до бригад можна отримати за номером телефону: 0 800 10 00 20.

Орієнтовний перелік документів, необхідних для вступу в бригади:

  • Паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, документи про освіту.
  • Трудова книжка, військовий квиток, посвідчення про приписку до призовної дільниці.
  • Витяг з інформаційно-аналітичної системи “Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості”.
  • Дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см.

У Львівській області подати заявку на вступ до бригади можна у 8 ЦНАПах за такими адресами:

  • м. Кам’янка-Бузька, Львівський район, вул. Незалежності, 20 А;
  • м. Городок, Львівський р-н, вул. Майдан Гайдамаків, 6;
  • м. Стрий, Стрийський р-н, вул. Шевченка, 71;
  • м. Дрогобич, Дрогобицький р-н, вул. Бориславська, 8-А;
  • м. Золочів, Золочівський р-н, вул. Чорновола, 3;
  • м. Самбір, Самбірський р-н, площа Ринок, 1;
  • м. Червоноград, Червоноградський р-н, пр. Шевченка, 27;
  • м. Яворів, Яворівський р-н, вул. Львівська, 10.

Читайте також

У львівських лікарнях забезпечать покращене харчування для військових

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Гвардія наступу”: як, кого і для чого набирають у штурмові бригади


Джерело: Суспільне мовлення України