Суспільне мовлення

Львівщина у топ-5 в Україні за площею офіційно зданого в експлуатацію житла

Львівська область увійшла у першу п’ятірку регіонів в Україні за площею готового нового житла. Такі дані оприлюднили у Головному управлінні статистики у Львівській області. Дані рахували за період від січня до вересня 2022 року. Водночас, у порівнянні із 2021 роком, темпи нового будівництва впали на понад половину. В Головному управлінні статистики у Львівській області оприлюднили рейтинг — у ньому Львівщина четверта в Україні за площею офіційно зданого мешканцям нового житла.

Висотні крани та бетономішалки на будмайданчиках, де зводять нове житло в області зупиняли у перші місяці після повномасштабного вторгнення, каже Ярослав Возняк — представник компанії із будівництва у Львові.

Будівництво у Львові. Суспільне Львів

“Зупинка фондового ринку в свій час, зупинка державних реєстрів — це зупинило деякі процеси. Так, це потім відновилось. Але з набагато меншими об’ємами. Тому об’єктивно — в нас в країні війна і люди не поспішають і не стають в чергу витрачати гроші. Але при цьому всьому попит доволі жвавий і показники доволі на гарному рівні”, — каже керівник департаменту продажів будівельної компанії Ярослав Возняк.

За словами Ярослава Возняка, вплинула на ринок нерухомості у Львові і кількість людей, які переїхали сюди через війну.

“Ми відчули шалений інтерес до львівського ринку нерухомості. Чи він був з точки зору, що цей інтерес переросте у продаж — тут, напевно, всі зрозуміли, що ні. Тому що інтерес був, а продажів переселенцям — їх було не настільки багато як, напевно, всі очікували”, — додає Ярослав Возняк.

У порівняні із таким періодом 2021 року, у Львівській області кількість зданого мешканцям житла зменшилась на понад 50 відсотків.

Львівщина у топ-5 в Україні за площею офіційно зданого в експлуатацію житла

Львівщина у топ-5 в Україні за площею офіційно зданого в експлуатацію житла. Фото: Суспільне

Змінилась за рік ситуація і на ринку вторинного житла, це ті квартири, які уже мали попередніх власників, розповідає рієлторка Ірина Яремко. Каже, основне, що змінилось — це ціна.

“Кожен об’єкт має насамперед локацію. Локацію за якою вираховуються всі інші параметри, в тому числі і ціна. Тому так узагальнювати не можна. Але — про конкретні випадки з якими я працюю, то новобудови, на жаль, подорожчали. Навіть на стадії будівництва. Ми можемо бачити ціну 1300-1500 доларів за метр квадратний. А вторинний ринок вже сьогодні можна купити до 1000 за метр квадратний. Це давно збудований фонд, але квартира потребує ще вкладень додаткових”, — каже рієлторка Ірина Яремко.

Статистику щодо нового житла порахували за останні кілька років у Львівській міській раді.

Львівщина у топ-5 в Україні за площею офіційно зданого в експлуатацію житла

Львівщина у топ-5 в Україні за площею офіційно зданого в експлуатацію житла. Суспільне Львів

“Торік в метрах квадратних здано в експлуатацію, 320 тисяч метрів квадратних житла. Якщо порівняти із 2021 роком, це було приблизно на 100 тисяч більше, орієнтовно — 430 тисяч. У кращі часи, коли не було ні війни, не було коронавірусу, який теж дуже суттєво вплинув, могли будувати і до мільйона метрів квадратних житла у Львові”, — каже заступник міського голови Львова Любомир Зубач.

За словами Любомира Зубача, Львів був першим містом в Україні, де після початку повномасштабного вторгнення змінили стандарти для нового житла і рекомендували при спорудженні будинків передбачати там укриття.

Читайте також

На Львівщині облаштували 30 квартир для переселенців

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Прихистили 250 тис ВПО. Як на Львівщині впродовж 2022 року вирішували житлове питання переселенців


Джерело: Суспільне мовлення України