Суспільне мовлення

Росіяни депортували близько 16 тисяч українських дітей — заступниця генпрокурора Вікторія Літвінова

Росіяни депортували близько 16 тисяч українських дітей. І лише 307 з них вдалося повернути. Про це у Львові під час конференції United for Justice розповіла заступниця генерального прокурора Вікторія Літвінова.

За словами Вікторії Літвінової, повернення українських дітей — надзвичайно складний процес.

Також заступниця генпрокурора розповіла, що зараз в Україні розслідують 2651 кримінальне провадження щодо військових злочинів, вчинених проти дітей. Від 24 лютого 2022, вбили 462 дитини, ще 931 — була травмована. 13 дітей стали жертвами сексуального насильства. Водночас, справжні масштаби й досі невідомі.

Уповноважена Президента з прав людини Дар’я Герасимчук каже, що росіяни використовують 5 сценаріїв викрадення дітей. Зокрема, вбивають батьків, розлучають батьків і дітей під час фільтрації, забирають дітей прямо з родин (наприклад, позбавляють “незручних” дорослих батьківських прав), вивозять дітей з закладів догляду, або ж створюють непридатні умови для життя дітей і пропонують батькам віддати їх на оздоровлення в таборах Росії (інколи, примусово).

Водночас, за словами Герасимчук, повномасштабна війна зачепила всіх українських дітей.

“Війна зачепила 7,5 мільйонів українських дітей. Зараз ця жахлива війна порушує всі права українських дітей. Не лишилося жодного права, яке б не було порушено, яке б не було відібрано”, — каже Дар’я Герасимчук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • 3 березня у Львові розпочалася кількаденна конференція United for Justice. Серед учасників — головний прокурор Міжнародного кримінального суду, лідери міжнародних інституцій та організацій. Виступив і президент України.
  • Станом на сьогодні в Україні зареєстрували понад 70 тисяч російських воєнних злочинів. Про це під час виступу на конференції “United for Justice” розповів президент Володимир Зеленський. За його словами, наразі не про всі злочини відомо, адже значна частина території України окупована.
  • Під час робочої поїздки на Львівщину Володимир Зеленський зустрівся з президентом Латвії Егілсом Левітсом. Очільники держав підписали декларацію, яка засвідчує підтримку Латвією європейської та євроатлантичної інтеграції України. А також обговорили спецтрибунал для Росії, заморожені активи російських громадян та зброю для перемоги України.
  • Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала підписання у Львові угоди про створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії РФ.


Джерело: Суспільне мовлення України