Суспільне мовлення

Колаборанти та бойовики. Скільки обвинувальних актів упродовж року скерувала прокуратура Львівщини

За рік повномасштабної війни Львівська обласна прокуратура розглядала справи, що стосувалися державної зради, діяльності бойовиків у складі незаконних терористичних формувань так званих “ДНР” та “ЛНР”, а також — виправдовування агресії Росії проти Україні та інші.

Скільки таких справ дійшли до суду та скільки обвинувальних вироків було винесено, дізнавалося Суспільне.

Як повідомили у пресслужбі Львівської обласної прокуратури, впродовж року прокурори скерували до суду обвинувальні акти стосовно 27 бойовиків незаконних формувань так званих “ЛНР” та “ДНР”. Щодо 25 з них уже є вироки. Зокрема, 15 вироків винесли від початку 2023 року. Вироки виносили як заочно, так і очно. В більшості випадків бойовиків засуджували до 13 років позбавлення волі.

Окрім цих справ, також розглядали справи про виправдовування, визнання правомірною і заперечення збройної агресії Росії проти України, а також глорифікацію, тобто прославляння, її учасників. До суду надійшло 17 обвинувальних актів. Відтак виголосили 10 вироків.

За фактами держзради до суду скерували обвинувальні акти стосовно 5 людей. За цим обвинуваченням є один вирок.

На судовому розгляді перебуває і справа стосовно колишнього заступника голови Головного управління розвідки МОУ. За даними слідства, його в 2014 році завербували спецслужби Росії. Далі правоохоронець діяв у їхніх інтересах зокрема, передавав “цілком таємну” інформацію. Його затримали в лютому 2022 року. Чоловіка обвинувачують у держзраді.

Читайте також

У Львові засудили 13 бойовиків так званої “ЛНР”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові заочно повідомили про підозру у держзраді бойовику терористичної організації “ДНР”


Джерело: Суспільне мовлення України