Суспільне мовлення

У Львові створили фотопроєкт для дружин та матерів загиблих військових

У Львові вдова загиблого захисника Андрія Ганкевича Оксана започаткувала фотопроєкт для матерів та вдів військових. Під час фотосесії жінок знімкують у двох образах – у військовій формі та в українському традиційному одязі. Про те, як це відбувається, дізнавалося Суспільне.

За декілька хвилин до початку фотосесії у гримерці семеро жінок завершують макіяж та доробляють зачіски. А далі – заходять у фотостудію.

Учасниці проєкту у фотостудії. Суспільне Львів

Ярина Круховська приїхала на фотосесію з Івано-Франківщини. Її чоловік Роман загинув на початку серпня у боях поблизу Бахмута.

“В мене чоловік загинув майже 7 місяців тому. В перші дні я не могла знайти ніякої сили, як жити далі без нього. І я трішки почитала про цей проект і виявилося, що тут всі дружини і засновниця цього проекту теж дружина загиблого героя. І я для себе вирішила і зрозуміла, що мені потрібно бути в такому середовищі, в оточенні таких людей як я. І ми додаємо одна одній сили. Бо нам сила зараз дуже потрібна”, — каже Ярина Круховська.

Учасниця проєкту Ярина Круховська

Учасниця проєкту Ярина Круховська. Суспільне Львів

За задумом авторки проєкту Оксани Ганкевич фотографують жінок у двох образах.

“Основний образ – це військова форма. Це мій біль особистий. Наші хлопці — ангели і вони сьогодні носять ту форму. І я хотіла показати, наскільки ми пишаємося ними”, — каже авторка проєкту.

Оксана Ганкевич теж втратила чоловіка на війні. Андрій Ганкевич із позивним “Хенк” загинув у липні на Харківщині.

“Було страшно боляче. Скажу відверто – був такий період, коли я думала, що я не переживу цього. Але зібравшись в певний момент я зрозуміла, що повинна перенаправити свій біль на користь. Повинна щось робити, бо я збожеволію. А в мене троє діток. І саме таким чином, в пам’ять про чоловіка я сьогодні роблю все те, що роблю. Це для своїх дітей. Для людей, які потребують моєї допомоги і, звісно ж, це в пам’ять про нього”, — каже Оксана Ганкевич.

Авторка проєкту Оксана Ганкевич

Авторка проєкту Оксана Ганкевич. Суспільне Львів

Зараз за словами авторки, готують фотовиставку світлин, які зробили впродовж проєкту. Вона відбудеться у Львові на початку березня.

Виставка світлин відбудеться на початку березня у Львові

Виставка світлин відбудеться на початку березня у Львові. Суспільне Львів

“Сьогодні себе відчула жінкою, красивою, неймовірно гарною і з тими людьми, які теж пережили таке горе. Як кажуть, радість помножується, а біль, таке враження, ніби забираємо одна в одної”, — каже учасниця проєкту Євгенія Волгіна.

Євгенія Волгіна (друга справа) з іншими учасницями проєкту

Євгенія Волгіна (друга справа) з іншими учасницями проєкту. Суспільне Львів

Аби і далі допомагати таким жінкам, Оксана Ганкевич створила свою громадську організацію. Та планує продовжити цей проєкт уже за кордоном.

Читайте також

Вдова загиблого бійця зі Львівщини створила петицію із закликом присвоїти чоловіку звання Героя

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Має бути нагороджений орденом”: наречена загиблого тероборонівця створила петицію до президента


Джерело: Суспільне мовлення України