Суспільне мовлення

У Львові презентували виставку до 131-річчя від Дня народження Йосифа Сліпого

У Львівській філармонії презентували виставку до 131 річниці з Дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Виставка — продовження проєкту “Молитва до Митрополита”, яка відбувалась у лютому 2022 року.

За словами організаторки мистецького проєкту Олени Білоус, представлені роботи митців із різних областей України. Зокрема, експонуються роботи художників, які зараз перебувають на передовій.

“Переважна частина — це львівські художники. Молоді львівські автори, серед них — такий відомий львівський художник Святослав Владика, який розписував храм Різдва Пресвятої Богородиці. Це художник, який воює з 24 лютого і до сьогодні. Віталій Гайдар, з Золочева, він воює з 26 жовтня. І ми маємо дві роботи, намальовані в окопах під Харковом”, — каже авторка проєкту Олена Білоус.

У Львові презентували виставку до 131-річчя від Дня народження Йосифа Сліпого. Фото: Суспільне Львів

“Важливо, щоб наші люди знали і пам’ятали про Йосифа Сліпого. Бо він є для нас прикладом мужності, відваги, вірності, витривалості. Це, що він відбув 18 років у радянських в’язницях і не зламався — неймовірний приклад і він надихає”, — каже Єпископ греко-католицької церкви Гліб Лончина.

На виставці представлені 56 робіт, які виконані у різних техніках, а мета виставки — привернути увагу до постаті Йосифа Сліпого.

Хто такий Йосиф Сліпий

Йосиф Сліпий — видатний український релігійний, громадський і науковий діяч, верховний архієпископ Львівський, митрополит Галицький, предстоятель Української греко-католицької церкви в 1944 — 1984 років, кардинал.

Був політв’язнем №1, переслідуваний радянською владою – вперше заарештований 1945 року. Загалом провів у таборах ГУЛАГу 18 років. Вийшов на волю тільки у 70-річному віці. Реабілітований як необґрунтовано засуджений у 1991 році. Помер 7 вересня 1984 року в Римі, на 92-му році життя.

Читайте також

Оркестр Львівської філармонії виступив у нью-йоркському Карнеґі-Хол

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Іспанія виділить півтора мільйона євро для створення культурного хабу у Львові


Джерело: Суспільне мовлення України