Суспільне мовлення

Втратила 2 літри крові: львівські лікарі врятували 41-річну породіллю

Львівські лікарі врятували 41-річну породіллю Наталію Демчук. В жінки на третій день після пологів розірвалась яєчникова аневризма. Про це повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Наталя народила п’яту дитину. Після пологів перебувала у пологовому. О третій ночі прокинулась, аби погодувати дитину. Жінці стало зле, вона покликала лікарів. Швидкою її доставили до лікарні Першого ТМО.

“Різкий біль в лівому підребер’ї, спину “схопило” дуже сильно, я викликала чергового лікаря”, — розповідає породілля Наталія Демчук.

41-річна породілля Наталія Демчук. Фото: Перше ТМО Львова

У лікарні Наталі зробили комп’ютерну томографію, яка показала, що у неї розірвалася аневризма (потовщення судини) яєчникової артерії. Це викликало сильну кровотечу, внаслідок якої в жінки утворилася велика гематома. Наталія втратила два літри крові.

“Це рідкісна патологія. У світі описано тільки 22 випадки. Пацієнтку було екстрено взято в операційну у зв’язку з кровотечею, яка тривала. Видалено аневризму, зупинено кровотечу, також видалено гігантську гематому, також вживалась масивна гемотрансфузія, перелито багато крові. Стан пацієнтки стабілізовано”, — каже завідувач відділення хірургії Гнат Герич.

Втратила 2 літри крові: львівські лікарі врятували 41-річну породіллю

41-річна Наталія Демчук разом з завідувачем хірургічного відділення Гнатом Геричем. Фото: Перше ТМО Львова

За словами Гната Герича, складність операції полягає в доопераційній діагностиці, оскільки патологія рідкісна. Також ускладнювало оперативне втручання розташування аневризми.

“Розвиток цієї аневризми знаходився дуже близько від відходження судини від аорти, тому потрібно було використати специфічний доступ для того, щоб дістатися до цього місця і, відповідно, швидко зупинити кровотечу”, — каже завідувач відділення хірургії Гнат Герич.

Наталія перебувала у реанімації до трьох діб. Зараз жінку вже виписали з лікарні. Вона лікується амбулаторно.

Читайте також

У Львові прооперували жінку із рідкісним захворюванням — аневризмою ворітної вени

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“В Україні таких випадків було 13”: у Львові хірурги врятували чоловіка з розривом аневризми аорти


Джерело: Суспільне мовлення України