Суспільне мовлення

Знову може бачити: львівські хірурги видалили чоловікові 5-сантиметрову пухлину мозку

Львівські нейрохірурги видалили 5-сантиметрову пухлину мозку 55-річному Андрію Мареку. Чоловік 10 років жив з аденомою гіпофізу — доброякісною пухлиною основної залози внутрішньої секреції, що виробляє гормони, які регулюють діяльність інших залоз організму. Про це повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Андрій відмовлявся від оперативного втручання. Весь цей час чоловік лікувався медикаментозно — приймав гормонотерапію. Але кілька місяців тому його стан почав стрімко погіршуватися. За місяць Андрій майже повністю втратив зір. Чоловіка постійно нудило та погіршилась пам’ять.

Фото: Перше ТМО Львова

Андрій звернувся до лікарні. Там йому зробили МРТ та виявили 5-сантиметрову пухлину. Вона перетискала нерви, у тому числі, зорового перехрестя. Хірурги провели ендоскопічне транссфеноїдальне видалення пухлини — через ніс за допомогою ендоскопа.

“Складність операції полягала в анатомічних особливостях розташування залози. З обох боків від пухлини розміщені внутрішні сонні артерії, а зверху до неї щільно прилягають зорові нерви. Та обраний метод хірургічного лікування дає високий візуальний контроль і є менш травматичним для пацієнта в порівнянні з відкритою операцією”, — йдеться у повідомленні.

Знову може бачити: Львівські хірурги видалили чоловікові 5-сантиметрову пухлину мозку

55-річний Андрій Марек разом з командою лікарів. Фото: Перше ТМО Львові

Пухлину видалили протягом години. За словами лікарів, за кілька годин пацієнту стало краще. Андрія виписали на третій день після операції.

Читайте також

У Львові прооперували жінку із рідкісним захворюванням — аневризмою ворітної вени

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові лікарі пересадили нирку 15-річному хлопцю із Рівненщини


Джерело: Суспільне мовлення України