Суспільне мовлення

Брат зник безвісти. Розповідь маріупольки, яка евакуювалася з міста у вересні

Наприкінці вересня їй з племінниками вдалося виїхати з Маріуполя. Зараз сім’я живе у Львові, жінка оформила опіку над дітьми, бо її брат зник безвісти, коли поїхав шукати воду. Своє прізвище та ім’я жінка попросила не називати. Також відмовилася показувати обличчя з міркувань безпеки. Історію жінки записало Суспільне.

Переселенка розповіла про життя під обстрілами та те, що побачила в Маріуполі.

“24 лютого ми прокинулись. Я почула вибухи, але це було десь так далеко, на околиці міста. Періодично у нас були вибухи з 2014 року, тому перша думка була – знову зараз вистрелять і буде тиша. 1 березня нам відключили опалення, відключили світло. Води уже не було, не було газу”, — пригадує жителька Маріуполя.

Жінка народилася в Маріуполі. Розповідає, що до повномасштабного вторгнення, Маріуполь був дуже гарним містом.

“Відремонтували всі дороги, будинки. Ми чекали, що до літа зроблять спуск до моря. Його не ремонтували років 30. Я пам’ятаю, як в дитинстві ми бігали по цьому спуску. Керівництво міста за це взялося, зробило сходи, спуск, клумби. Ми чекали, що до літа його відкриють. Зараз там розбомбили все, нічого не залишилося…”, — каже маріуполька.

На початку березня жінка, двоє племінників та брат спустилися в підвал.

“Наступного дня, коли було більш-менш тихо, батько поїхав за водою, тому що там дача на іншому кінці міста і він каже, я завжди наливаю багато води в баки, пляшки, каністри. Каже: “Я поїду і привезу”. Сів у машину, поїхав і більше ми його не бачили”, — каже жінка про свого брата.

За спогадами жінки, російські війська зайшли наприкінці березня. Техніку росіяни ховали за будинками.

“Я їм каже: ви будете стріляти? Вони кажуть: “Як вийде”. Ми так хотіли, щоб вони поїхали. Це була найстрашніша ніч, найдовша ніч. Діти заснули, я не спала, прислухалася. Телефонів у нас вже не було, я мала маленький будильник і дитячий ліхтарик. О пів на другої ночі вони вистрелили, відповіді не було. Потім о пів на четверту і о пів на шосту знову вистрілили. Відповіді знову не було. Якби відповіли, то з нашого будинку нічого не залишилося б. За цю ніч я, напевне, посивіла”, — каже жителька Маріуполя.

Маріуполь серпень-вересень 2022 року. Фото евакуйованої з Маріуполя

Незадовго до повномасштабного вторгнення родина купила картоплі та муки, тому мали з чого приготувати їжу. Чоловіки з під’їзду змайстрували щось схоже до мангалів. На них маріупольці готували їжу по черзі.

“Були такі випадки, коли вибухало дуже близько і ми залишали чайник чи каструлю, ми не могли їх взяти й побігти. І потім виходили і чайник був прострелений у трьох місцях, каструлька теж прострелена…Ми так боялися, що потрапить в будинок, будинок обстріляли з усіх сторін”, — розповідає жінка.

Брат зник безвісти. Розповідь маріупольців, які евакуювалися з міста у вересні

Маріуполь кінець літа-початок осені 2022 рік. Фото надала евакуйована з Маріуполя

Жінка пригадує один день, коли люди почули тишу. Тоді усі почали виходити з підвалів.

“Ми побачили, як з усіх будинків, з усіх під’їздів люди з цими каністрами виходили. Чоловіки, жінки, підлітки, усі почали бігти. У нас там був приватний сектор поруч і криниця. Ми встигли. Черга була дуже велика. Як тільки ми піднялися, почали бомбити так сильно, а коли ми йшли тією дорогою, де їздили тролейбуси, по асфальту (ми до цього від будинку не відходили далеко), я побачила, що мертві лежать…”, — пригадує жінка.

Брат зник безвісти. Розповідь маріупольців, які евакуювалися з міста у вересні

Маріуполь кінець літа-початок осені 2022 рік. Фото маріупольки

У серпні та вересні довелося голодувати, пригадує жінка. Хліб привозили через день. Його не щоразу вдавалося отримати.

“Ми з племінником бігали по той хліб. То треба було йти 25 хвилин дуже швидко, бо було дуже багато людей і часто ми просто не встигали, приходили і хліба нам вже не вистачало. І я вже казала племіннику: я не можу більше бігти, ти біжи, ти встигнеш, хоч тобі дадуть. Бо давали по одній буханці в одні руки. Інколи він теж не встигав, а інколи дивлюся, що біжить мені назустріч з хлібом, задоволений. От так ми й жили”, — каже жінка.

Брат зник безвісти. Розповідь маріупольців, які евакуювалися з міста у вересні

Маріуполь кінець літа-початок осені 2022 рік. Фото надала евакуйована з Маріуполя

Згодом родина дізналася про волонтерів, які допомагають виїхати і у вересні змогли виїхати з окупованого міста.

Зараз сім’я мріє повернутися у рідний дім, рідне місто.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо про ситуацію у Маріуполі

  • В тимчасово окупованому Росією Маріуполі люди досі живуть у наметах. Їх будинки зруйновані, а нового житла люди не мають.
  • Маріупольці протестують через відсутність води та світла.
  • У Маріуполі в спалених квартирах без вікон російські окупанти ставлять нові батареї
  • Російські окупанти у Маріуполі знесли житлові багатоповерхівки у мікрорайоні “Східний”.
  • Окупанти в Маріуполі черговий раз розширили список будинків, що планують знести цього року. Перелік вже оприлюднено на сайті так званого “МінБуду ДНР”.
  • В окупованому Росією Маріуполі “адміністрація” оприлюднила перелік квартир маріупольців, які окупаційна влада збирається визнати своєю власністю.
  • За даними міського голови Маріуполя Вадима Бойченка, у місті залишається 100 тисяч людей.
  • Маріуполь перебуває в блокаді російських військ із початку березня.
  • Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ.
  • Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%. При цьому 40% Маріуполя не підлягає відновленню.


Джерело: Суспільне мовлення України