Суспільне мовлення

Директорка Луганського музею збирає нову колекцію у Львові

Навесні минулого року до Львова евакуювалися співробітники Луганського краєзнавчого музею. Експонати вивезти з окупації не вдалося. Однак збирати нову колекцію директорка музею почала ще дорогою до Львова.

Олеся Мілованова керує Луганським краєзнавчим музеєм з 2015 року. Саме тоді музей з окупованого обласного центру відновив роботу у Старобільську. Однак через сім років російські війська знову перетнули кордон з наміром захопити нові території.

“Танки вже наближалися до нашого міста. Тому що о 15 годині бої були вже десь під Старобільськом. Ми говорили телефоном з директоркою Міловського музею. Вона бачила, вона на прикордонні. Далі там вже Чортково, там Росія. Вона каже: “Вони паркани ті порушили, російські танки їдуть вулицями. Їх така кількість, що не можна порахувати. От вони йдуть в тому напрямку – до Біловодська. В напрямку Старобільська йдуть”, — пригадує Олеся Мілованова початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року.

Музейниця розповідає, що місцеві українці виходили з українськими прапорами.

“Люди виходили з прапорами, перегороджували дорогу. Заїжджала спочатку російська армія, а потім вже їхала так звана “ЛНР”. Протести були всюди Люди просто голіруч виходили, днями стояли, не пускали їх”, — пригадує Олеся Мілованова.

Жителі Старобільська блокують російську колону техніки. Starobilsk Online

Навіть, перебуваючи в окупації, музейники приходили на роботу, щоб сховати документи, пов’язані з учасниками АТО. Адже там були персональні дані їхніх родин.

“Через півтора місяця я розуміла, що за мною прийдуть, що мене будуть шукати. Був постійний зв’язок з військовими. Ми передавали дані, що де знаходиться. І вони переживали, казали, що треба виїжджати. Олеся, треба виїжджати, бери дитину, треба виїжджати”, — каже музейниця.

Дорогою на більш безпечну територію директорка музею знайшла незвичайний експонат: парашут зі збитого над Луганщиною російського літака.

Директорка Луганського музею збирає нову колекцію у Львові

Перші експонати нової колекції. Суспільне Львів

“Нас вивозила цивільна людина, яка співпрацювала з нашими ЗСУ. А вони нас з дитиною чекали. Поки вони нас чекали, вони збили літак. І я попросила віддати цього парашута, щоб ми завезли його до Львова. Вони кажуть: “У тебе немає музею, ми тебе рятуємо. А я кажу, музейник завжди залишається в професії, тому давайте мені як сувенір. Буде перший мій експонат, ми знову відроджуємося”, — каже Олеся Мілованова.

Директорка Луганського музею збирає нову колекцію у Львові

Експонат у новій колекції. Суспільне Львів

Зараз луганські музейники працюють на базі львівського музею “Територія терору”. Експонати луганського музею вивезти зі Старобільська так і не вдалося. Тому у Львові формують нову “колекцію перемоги”. Уже зібрали понад 70 предметів окупаційних військ: каски, бронежилети, форму, залишки зброї, документи.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Луганський обласний краєзнавчий музей нині базується у Львові


Джерело: Суспільне мовлення України