Суспільне мовлення

“Неопалимі”: як у Львові працює проєкт з естетичної реабілітації травмованих на війні

В Україні запрацював проєкт “Неопалимі”. В межах якого безкоштовно лікуватимуть військових, добровольців, волонтерів, цивільних та дітей, які отримали опіки та рубці внаслідок воєнних дій на території України. Команда проєкту вже налагодила співпрацю з 14 клініками, у них лікуються близько 40 пацієнтів. Одна з таких клінік є у Львові.

Іллі – 29 років, він із Вінниці. 10 років тому чоловік проходив строкову службу. Після початку повномасштабного вторгнення Ілля вирішив піти добровольцем боронити країну. На початку вересня отримав поранення на Херсонщині.

“Наш танк наїхав на міни і загорівся танк. Мабуть це все інстинктивно відбувається, тобто там немає часу на роздуми, це все автоматично відбувалось, не можу сказати, що я про щось думав, я просто робив, просто вилазив і вже далі шукав своїх”, – пригадує військовослужбовець Ілля Пилипенко.

Першу операцію військовослужбовцю зробили у польовому госпіталі. Далі його евакуювали в Одесу.

“Лікували опіки, тому що вони найбільше загрожували життю. А потім вже і решту моїх пошкоджень. В мене права нога була уся роздроблена і відкриті переломи”, – каже військовослужбовець.

Підготовка Іллі до лазерного шліфування. Фото: Суспільне Львів

Наразі чоловік є учасником проєкту “Неопалимі”, в межах якого забезпечують лікування людей, які через війну отримали опіки та рубці. 13 січня у Іллі була одна з підготовчих процедур, лікар робив ін’єкції нуклеотидів.

“Рубець стає м’якшим, він стає більш піддатливим до процедур і що є найважливіше – наступні процедури, які будуть агресивніші, в них скорочуються терміни реабілітації і ми дістаємо набагато кращий і швидший результат”, – розповіла лікар-дерматовенеролог Олександр Туркевич.

Після підготовки, Іллі будуть робити лазерне шліфування.

“Це достатньо агресивна процедура, яка буде вирівнювати його шкіру, за допомогою якої ми заберемо ті чи інші контрактури”, – пояснює лікар.

Загалом процес лікування займе більше 8-ми місяців. В Україні до проєкту “Неопалимі” долучили 14 медичних клінік. Стартував проєкт у серпні.

“Людей з такими пошкодженнями суттєво більше ніж будь-хто очікував і відповідно воно потребує більш систематичного підходу, але держава цим ніколи не займались, відповідно це закривати не зможе, тому виникла в нас ідея запустити цей проект. Об’єднати спеціалістів приватних, які можуть на благодійній основі давати цю допомогу людям”, – каже керівник проєкту Максим Туркевич.

В межах проєкту на лікуванні перебувають близько 40 пацієнтів, це військові і цивільні.

Читайте також

У 2022 році зі Львова за кордон відправили на лікування 1300 онкохворих дітей

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Найсмачніша донація зими”: у Львові донорів крові для військових пригощали пампухами


Джерело: Суспільне мовлення України