Суспільне мовлення

8 новинок книжкового фестивалю у Львові — що купити на BookForum

Зовсім скоро відбудеться ювілейний 30-й міжнародний літературний фестиваль BookForum. Львів прийматиме читачів, видавців та авторів із 4 до 8 жовтня. У межах заходу проведуть понад 30 подій, повну програму вже оприлюднили на офіційному сайті фестивалю.

Щоби ви не пішли з фестивалю з порожніми руками, Суспільне Культура розповідає про 8 вартих уваги новинок на BookForum 2023. Дітям про війну, етнографічний артбук, спогади британського нейрохірурга й біографія “батька” атомної бомби. Усе це — в нашій добірці.

Серія української альтернативної класики “Vivat класика”

Видавництво: Vivat

До серії увійдуть ті твори класиків української літератури, що не включені у шкільну програму. Курує серію “Vivat класика” літературознавиця Ярина Цимбал. Тексти для серії звірені з прижиттєвими виданнями; нецензуровані. Наприкінці кожної книжки упорядники додали словничок рідковживаних слів. Читачі знайдуть у серії “Vivat класика” такі книжки:

  • “Конотопська відьма” Григорія Квітки-Основ’яненка;
  • “Маніпулянтка” Івана Франка;
  • “За ситуаціями” Ольги Кобилянської;
  • “Рівновага” Володимира Винниченка;
  • “Невеличка драма” Валер’яна Підмогильного;
  • “Майстер корабля” Юрія Яновського.

Над проєктом працювали спільно із суспільним мовником. У вільному доступі будуть уривки зі згаданих творів, які начитають актори Молодого театру. Вже відкрили передзамовлення до перших двох книжок — “Рівновага” Винниченка та “Невеличка драма” Підмогильного.

Серія “Vivat класика”. Видавництво Vivat/Facebook

“Сутінки демократії. Підступна спокуса авторитаризму” Енн Епплбаум

Видавництво: поки невідомо

Як ідеться в анотації до оригінального англомовного видання 2020 року, авторка розмірковує про занепад демократії та зростання правої популістської політики з авторитарними тенденціями. Вона сфокусувалась на трьох державах: Польщі, Великій Британії та США. Також дискутує і про Угорщину. Енн Епплбаум — американська політична журналістка, історикиня. Зараз живе з родиною у Польщі. Енн — лауреатка Пулітцерівської премії 2004 року за книгу “Історія ГУЛАГу” (українською видання переклали у 2006-му).

"Сутінки демократії" Енн Епплбаум

“Сутінки демократії” Енн Епплбаум. Anne Applebaum/Facebook

Як відомо Суспільне Культура із власних джерел, перекладач українськомовного видання “Сутінок демократії” — Ігор Андрущенко, літературна редакторка — Наталія Островська, дизайнер обкладинки — Ярослав Гаврилюк.

“Old Khata Book. Фотокнига про хати й людей” Анни Ільченко, Світлани Ославської

Видавництво: “Човен”

Ця фотокнига — результат трирічної роботи над Old Khata Project. До книжки увійшли дібрані фото та фрагменти інтерв’ю з експедиції фотографки Анни Ільченко та журналістки Світлани Ославської. У 2020–2023 роках вони об’їздили майже 100 сіл України: від Закарпаття до Луганщини й від Чернігівщини до Херсонщини. Деякі з сіл наразі окуповані. Авторки прагнули на світлинах і в записаних розмовах зафіксувати сільські хати в нинішню мить історії, адже цей пласт української культури змінює час і руйнує війна.

Євгенія Луценко для Суспільне Культура записувала інтерв’ю зі Світланою та Анною про роботу над Old Khata Book.

OLD KHATA BOOK

OLD KHATA BOOK. Facebook

“Хоробрі казки” Ірини Виговської та Вікторії Мурованої

Видавництво: “АССА”

Проєкт Суспільного Мовлення “Хоробрі казки” виходить друком у видавництві “АССА”. З 20 вересня до 19 жовтня триває передзамовлення.

“Хоробрі казки” — це 12 терапевтичних історій спільного досвіду українських родин, які правдиво, але делікатно пояснюють дітям нові реалії, що наскрізно наявні в цікавих оповідях зі щасливими завершеннями: про дружбу; батьків, які пішли на війну, але люблять і сумують за дітьми; підтримку та волонтерство; вільний народ і його героїв.

Авторки текстів казок — Вікторія Мурована та Ірина Виговська. Про безпечність текстів для дітей подбали психологиня Маріанна Новаковська та соціологиня Вікторія Бриндза.

"Хоробрі казки", авторки — Ірина Виговська та Вікторія Мурована

“Хоробрі казки”, авторки — Ірина Виговська та Вікторія Мурована. Фото: Суспільне

“І наостанок” Генрі Марша

Видавництво: “Видавництво Старого Лева”

Генрі Марш — нейрохірург із Великої Британії із багаторічним стажем. Відомий, зокрема, тим, що 23 роки займався просвітницькою роботою в Україні, і тут провів десятки вдалих операцій на мозку. Зараз лікар уже на пенсії й сам опинився в таких обставинах, що можуть призвести до летального завершення.

“У цій книжці він пише про заплутаний шлях від лікаря до пацієнта, бо тепер він — уже не в лікарському халаті, а на картці хворого — його прізвище. Генрі Марш нотує спогади про минуле та розмірковує про справи, які треба завершити. І зараз він більше, ніж будь-коли, зачарований таємницями науки і мозку, красою світу природи та любов’ю до своєї родини”, — написано в анотації до новинки.

В Україні вже виходили друком книжки медика Генрі Марша. ВСЛ видавало “Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга”, пізніше перевидавши книжку в оновленому дизайні під назвою “Щоденники нейрохірурга”. Також виходили у двох виданнях його “Історії про життя, смерть і нейрохірургію”.

Книгу “І наостанок” уже можна замовити на сайті ВСЛ. Перекладач — Андрій Мизак; оформлення — Іван Шкоропад.

"І наостанок", автор — Генрі Марш

“І наостанок”, автор — Генрі Марш. Видавництво Старого Лева

“Сирени Титана” Курта Воннеґута

Видавництво: “Вавилонська бібліотека”

Роман переклав з англійської Юрій Великорода, проілюстрували українськомовне видання Марія Гавриш та Володимир Гавриш. Передпродаж на книжку стартував 1 серпня.

“Сирени Титана” — це гумористичний науково-фантастичний роман, в якому порушуються проблеми свободи вибору, всезнання та загальної мети історії людства. Як притаманно іншим творам Курт Воннеґута, тут читач знайде гостру сатиру, ґротескну вигадку, комедійні елементи й водночас роздуми на теми філософії, релігії, гуманізму, війни. У книзі переплетено три сюжетні лінії, що містять посилання на інші твори автора.

“Мінливість випадковості та приреченості є ключовою темою у цьому романі, та належною для автора, який так багато постраждав від випадкових, непередбачуваних жорстоких подій протягом свого недовгого життя”, — розповідає про новинку “Вавилонська бібліотека”.

Курт Воннеґут і його "Сирени Титана"

Курт Воннеґут і його “Сирени Титана”. Вавилонська Бібліотека/Facebook

“Дзвінка. Українка, народжена в СРСР” Ніни Кур’яти

Видавництво: “Лабораторія”

У дебютному романі української журналістки та письменниці Ніни Кур’яти ламаються стереотипи щодо жителів українського Півдня. Головна героїня Дзвінка твору провела дитинство у час пізнього Брєжнєва і початку перебудови, на юність припав розвал СРСР та сумнозвісні 90-ті, а вже дорослою вона стає під час остаточного становлення Незалежності України. Дзвінка переїжджає до Одеси і мусить втримувати свою ідентичність у зросійщеному середовищі, а в Києві та на Заході України має доводити, що вона – така сама українка, як і ті, хто народилися по інший бік Збруча, її рідна мова – українська, і на Одещині живуть українці. Створити та втримати власну ідентичність героїні допомагає її родина.

“Лідія Петрівна розказує, що ми живемо в прекрасній країні, що в інших країнах дітки не можуть отак просто ходити до школи, тому що за це треба платити, а у їхніх батьків немає на це грошей, тому що їх «угнєтают капіталісти», і що ті ж самі капіталісти не хочуть, щоб радянські діти так добре жили, і не хочуть миру на Землі, а Радянський Союз — хоче миру і захищає його”, — уривок із книжки “Дзвінка”.

Презентація книжки на BookForum відбудеться 6 жовтня.

Афіша презентації книжки "Дзвінка", авторка — Ніна Кур'ята

Афіша презентації книжки “Дзвінка”, авторка — Ніна Кур’ята. Видавництво “Лабораторія”/Facebook

Must end with a letter, digits, period, question or exclamation mark, closing quote or bracket., Мартін Шервін

Видавництво: HREC PRESS

Це біографія “батька атомної бомби” Дж. Роберта Оппенгеймера. У 1945 році у пустелі Нью-Мексико після тривалих досліджень випробували атомну бомбу. Дж. Роберт Оппенгеймер був вражений руйнівною силою своєї розробки. Після бомбардування Хіросіми й Нагасакі він боровся проти винаходу водневої бомби та проти ядерної війни. Оппенгеймера підозрювали в тому, що він комуніст і шпигун СРСР. Він зазнав утисків і переслідувань з боку ФБР і мусив полишити будь-яку громадську діяльність.

Суспільне Культура у своєму матеріалі розповідало, ким був науковець Роберт Оппенгеймер.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України