Суспільне мовлення

5 днів росіяни тримали в карцері: історія 18-річного студента з Приморська, який переїхав до Львова

Артур Ярошевський — з курортного міста Приморськ на Запоріжжі. Студент разом з родиною декілька місяців не міг виїхати з тимчасово окупованої території. Через проукраїнську позицію росіяни викрали юнака та 5 днів тримали в карцері. Зараз Артур з родиною вже у безпеці та продовжує дистанційне навчання. Про життя в окупації та евакуацію Артур Ярошевський розповів Суспільному.

На четвертий день повномасштабного вторгнення, 27 лютого, місто, у якому жив Артур та його сім’я, опинилося під окупацією.

“Складно жити, тому що в тебе немає ніякої свободи слова. Ти не можеш на вулиці розмовляти українською мовою. Ти не можеш висловлювати свої думки навіть тим, кому в принципі ти раніше думав, що довіряєш”, — каже юнак.

Артур Ярошевський виїхав з Приморська до Львова. Суспільне Львів

З перших днів війни родина Артура намагалася виїхати. Однак “зелені коридори” часто скасовували й евакуація щоразу відкладалася.

“Минув тиждень і ми вирішили ходити на мітинги. Ми вирішили збирати людей і ходити містом, аби показати, що Приморськ – це Україна. Одного разу до нас в місто заїхали російські БТРи, російська техніка, близько шести-семи штук було. Ми зібралися і пішли їх проганяти”, — каже Артур Ярошевський.

Щоб підтримати містян в окупації, Артур створив патріотичну сторінку в соцмережах. Там викладав фото та відео рідного міста. Невдовзі окупанти забрали студента на допити і посадили на п’ять днів у карцер.

“Дуже сильно погрожували. Казали: “Якщо ти будеш далі такої позиції, ми тебе в ДНР або навіть далі, в Ростов”. Мене завели в кімнату і, звичайно, почалася “лекція”, яка Україна ганебна, що Росія тут назавжди. Казали: “Запам’ятай це, України тут 100% не буде”, — каже переселенець.

Написи: "Приморськ — це Україна" та "Приморськ чекає ЗСУ"

Написи: “Приморськ — це Україна” та “Приморськ чекає ЗСУ”. Instagram-сторінка Артура Ярошевського

Виїхати з окупації вдалося влітку. Волонтери безкоштовно вивезли Артура з родиною до Запоріжжя. Дорогою минули 14 російських блокпостів.

“Коли ми побачили перший український блокпост з українським прапором, звичайно емоції просто були неймовірні! Коли після чотирьох місяців того, як ти бачиш оцю російську ганчірку, яка висить і на флагштоці, і на адміністративних будівлях, ти бачиш своє, рідне, ти не можеш стримати ні сліз, ні радощів, нічого! — каже Артур Ярошевський.

На згадку про Приморськ Артур зробив татуювання

На згадку про Приморськ Артур зробив татуювання. Суспільне Львів

Зараз юнак живе у Львові та продовжує дистанційне навчання у коледжі. Артур каже, мріє про звільнення Приморська і повернення додому. На згадку про рідне місто навіть зробив татуювання.

Читайте також

Аби не дісталися окупантам. Мешканець села на Харківщині заховав прапори на городі, їх викопали бійці 103 бригади

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Пережити зиму. Як Мальтійська служба допомагає людям у прифронтовій зоні


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин