Суспільне мовлення

1300 км реанімобілем до Одеси. Львівські медики здійснили мрію онкохворої жінки

Львівські медики здійснили останню мрію важкохворої українки. Перед смертю жінка хотіла встигнути побачити й обійняти сина, а ще почути шум моря. Тож лікарі подолали шлях у 1300 км та доправили її з Словаччини в Одесу реанімобілем. Про дорогу пацієнтки додому розповіли медики Першого ТМО Львова.

На початку повномасштабної війни подружжя з Одеси вирішило виїхати до Словаччини. За кордоном 50-річній жінці раптово стало зле. Її госпіталізували у реанімаційне відділення. Там українці поставили діагноз — рак легень останньої стадії. За прогнозом лікарів, їй залишилось жити кілька днів. Незважаючи на надскладний стан та киснезалежність, жінка вирішила: не помре доки не обійме сина та не попрощається із Чорним морем.

Рідні хворої звернулись у Перше ТМО Львова. За добу реанімобіль оснастили усім необхідним та лікарі-анестезіологи виїхали до Словаччини. Так як дорога до місця призначення має 1300 км, її вирішили розділити на два етапи. Перший — 10 годин зі Словаччини до Львова. Другий — зі Львова додому.

“Вона була дуже позитивно налаштована, вона добре знала чого хоче і знала, що вона на шляху до цього. Завжди посміхалась, навіть коли їй було дуже важко дихати і були приступи, задишки”, — каже лікарка-анестезіолог Зоряна Машталер.

Евакуаційний реанімобіль та члени команди. Перше ТМО Львова

Команда приїхала до Львова вночі. Жінку госпіталізували у реанімацію Лікарні святого Пантелеймона, де стабілізували їй стан.

“Поїздка була дуже важкою для всіх членів бригади, для пацієнтки, її чоловіка. Найбільше для неї, бо це великий виклик. Для себе вона поставила в першу чергу змогти це пережити, перенести для реалізації своєї мрії”, — додає Зоряна Машталер.

Наступного дня онкохвору жінку повезли до Одеси. Поїздка тривала 12 годин.

“Зустріч була максимально емоційною, не знаю, як вам передати, вона була настільки щаслива, що навіть плакати не могла. В неї була тільки посмішка в очах і вираз заспокоєння”, — каже лікарка-анестезіолог Ольга Кіцнак.

Як повідомляють у Першому ТМО Львова, після цього жінка провела з родиною ще кілька днів.

Читайте також

На Львівщині встановили протези двом жінкам з Луганської області

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Рідним сказали, що я загинула”: у Львові готують до протезування жінку з Бахмута


Джерело: Суспільне мовлення України