Україна і світ

Захищені простори у закладах освіти: у МВС розповіли, як їх мають облаштувати

Фото: УНІАН

У навчальних закладах, які не мають взагалі укриттів, з’являться захищені простори. Вони лише частково можуть замінити повноцінні укриття.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко в ефірі телемарафону Єдині новини.

Захищені простори у навчальних закладах

За словами чиновника, зараз є кілька варіантів облаштування наземних укриттів – захищених просторів.

Зараз дивляться

Найшвидшим з усіх є закладання цокольного або першого поверху навчального закладу габіонами та встановлення металевих віконниць.

– Захищені простори призначені для захисту від непрямої дії засобів ураження шляхом зменшення впливу надмірного повітряного тиску, ударної хвилі та уламків. Місцями розташування захищених просторів рекомендовано обирати підвальні та цокольні приміщення, а також перші поверхи, які мають бути облаштовані. Не допускається розташування захищених просторів у приміщеннях розташованих вище, ніж на першому поверсі, – заявив він.

Тимченко наголосив, що захищені простори не є об’єктом фонду захисних споруд цивільного захисту. За його словами, вони лише на певний термін можуть замінити повноцінні укриття.

Задля перевірки таких захищених просторів в обласних військових адміністраціях будуть створюватись спеціальні комісії до яких також будуть входити працівники ДСНС.

Також заступник голови МВС додав, що передбачається й алгоритм щодо кількості дітей, яка може перебувати безпосередньо в тому чи іншому закладі освіти та відповідно захищеному просторі. Згідно із розрахунками передбачається мінімум 1,2 квадратних метри на одну людину.

Відповідаючи на запитання, на кого покладається фінансування облаштування цих просторів, Тимченко зазначив, що на місцеву владу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

13 серпня Уряд на пропозицію МОН затвердив Порядок реалізації експериментального проєкту зі створення у закладах освіти приміщень для фізичного захисту.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 17:06:16