Україна і світ

Залякати Захід: як Путін використав День флоту для зміцнення зв’язків із союзниками

Кремлівський диктатор Володимир Путін влаштував у День ВМС та російський День Хрещення Русі нехарактерне для минулих років святкування, яким хотів залякати Захід та ідеологічно виправдати російський мілітаризм.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації РНБО.

Морський парад у РФ

У Санкт-Петербурзі пройшов масштабний морський парад, в якому окрім російських кораблів взяли участь кораблі флотів Індії, Китаю та низки країн Глобального Півдня.

Зараз дивляться

Путін у своєму виступі на параді пообіцяв надалі збільшувати російський флот та оснащувати його гіперзвуковими ракетами. Також російських диктатор заявив, що Росія буде реагувати на можливе розміщення в Німеччині американських ракет.

У ЦПД наголошують, що головною метою цього морського святкування – є залякування Заходу з метою зменшити військову допомогу Україні. Водночас російський День Хрещення Рус путінська пропаганда використала для виправдання війни з Україною, заявивши про так звану сакральність для Росії українських земель.

Парад флоту без знищених Україною кораблів

Як повідомляє російська служба BBC, під час морського параду показали лише два кораблі Чорноморського флоту РФ: корвет Меркурій, який з 2024 року виконує завдання на військовій базі в сирійському Тартусі, а також фрегат Адмірал Григорович.

Парад відбувався одночасно: у Санкт-Петербурзі, у Балтійську, Владивостоці, Сєвєроморську, Каспійську та на російській базі у Тартусі (Сирія).

Під час доповідей командувачів флотів, Чорноморський флот згадувався двічі. При цьому на параді не було жодного з кораблів, які, за заявами Генштабу ЗСУ, минулого року були або пошкоджені, або знищені у Чорному морі.


Путін продовжує погрожувати Заходу

Путін заявив, що якщо США розмістять ракети великої дальності в Німеччині в 2026 році, то час польоту до російських промислових і оборонних об’єктів становитиме близько 10 хвилин.

Також Путін пригрозив, якщо США розмістять ракети середньої дальності Тайфун (Typhon Mid-Range Capability, MRC) в Данії і на Філіппінах для проведення навчань, то РФ розмістить свої ракетні системи, які зараз перебувають на завершальній стадії розробки, в певних місцях.

Варто нагадати, що Росія у березні 2019 року офіційно зупинила участь в Договорі про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (РСМД, 1988 року), який забороняє балістичні і крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 500 до 5500 кілометрів.

Як повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), у Калінінградській області з 2018 року Росія вже розмістила на постійній основі балістичні ракети Іскандер-М, здатні нести ядерні заряди, з радіусом дії до 500 км.

Розгортанням заборонених договором ракет – є намаганням Путіна вкотре побрязкати ядерною зброєю, щоб змусити Захід до самостримування.

Путін демонструє відносини із низкою незахідних держав

На думку аналітиків ISW, Росія використала святкування Дня ВМФ, щоб продемонструвати відносини Росії з низкою незахідних держав, які нібито об’єдналися проти Заходу.

Кораблі ВМС Китаю, Алжиру та Індії взяли участь у військово-морському параді в Санкт-Петербурзі, а представники 31 держави, зокрема: Азербайджану, Венесуели, В’єтнаму, Куби, Лівії, М’янми, Сирії, Катару, Об’єднаних Арабських Еміратів та Південної Африки, взяли участь у офіційних заходах.

Крім того, заступник міністра оборони Росії Олександр Фомін зустрівся з командувачем ВМС КНР Ху Чжунміном і обговорив з ним співпрацю у військово-морській сфері. Також Фомін зустрівся з командувачем ВМС М’янми Він Хтейном і теж обговорили подальшу військово-морську співпрацю.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-29 11:29:08